Naar nieuws

10 beginnersfouten die je moet voorkomen bij het laten zetten van een tatoeage

28 juni 2017

Delen:
Nieuws

Het laten zetten van een tatoeage kan een ontzettend lastige keuze zijn. Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden dat iedereen die een inktwerkje op zijn lichaam wilt, er goed over na moet denken. Bij één aflevering van Ink Master kun je al zien dat talloze dingen fout kunnen gaan, en een korte blik op alle tattoo-falen op het internet bewijzen dat fouten nog altijd voorkomen.

Om te voorkomen dat jij, of iemand die je kent, binnenkort ineens met een nieuwe tatoeage op het lichaam pronkt waar tatoeëerder noch canvas tevreden mee is, vind je hieronder 10 veelvoorkomende tattoofouten. Niet dat je ze zou maken, maar voorkomen is beter dan genezen, zeker bij iets zo permanent en pijnlijk om te verwijderen als tattoos.

 

Impulsiviteit

Zeker bij de eerste tatoeage is impulsiviteit een ding om rekening mee te houden. Zo’n tatoeage gaat lang mee, en het kan erg duur of pijnlijk zijn om hem te coveren of weg te laseren. Daarom is het van groot belang dat het direct goed gaat, en jij tevreden uit de tattoo-shop loopt. Weet zeker wat je wilt, waar je het wilt, en neem na het vaststellen van een ontwerp en zelfs tattoo-artiest er nog even wat tijd tussen zitten voor je onder de naald gaat.

 

Tattoo-grootte

Niet alleen de inhoud van en betekenisgeving aan het ontwerp is belangrijk, de grootte en positionering zijn ook essentieel. Je wilt namelijk niet een te kleine tatoeage op een te groot huidoppervlak; het kan er kaal uit zien en een soort mozaïek aan kleine tatoeages is toch een stuk minder indrukwekkend dan een groot werk waar één artiest helemaal op los is kunnen gaan. Daarbij zal een té kleine tatoeage ook erg snel vervagen. Kom ook niet aanzetten met een te groot ontwerp; details gaan verloren wanneer je het verkleint en een te groot ontwerp om je lichaam heen buigen levert ook niet het gewenste resultaat op.

 

Een tattoo van je liefje

Gewoon nee. Niet na een maand, niet na een half jaar, niet na een jaar. Oké, als jullie echt niets liever willen dan elkaars naam op je lichaam en je al jaren bij elkaar bent mag een liefdes-tatoeage wel. Maar ga dan voor iets subtieler dan een naam, kies iets wat voor jullie beide betekenis heeft, of iets wat later makkelijk omgevormd zou kunnen worden tot een andere tatoeage. Hoe perfect die relatie ook lijkt, onderzoek heeft uitgewezen dat dit de meest voorkomende tatoeage is die wordt verwijderd of een cover-up krijgt.

 

Onder invloed

In het verlengde van de eerste fout, impulsiviteit, ligt ook het feit dat je niet onder invloed een tatoeage moet laten zetten. Alcohol en drugs zijn helemaal uit den boze: verdovende middelen verdunnen je bloed, wat het tatoeëren ontzettend lastig maakt omdat je lekt alsof de artiest in een spons aan het prikken is. Daar komt bij dat de keuzes die je onder invloed van een bepaald goedje maakt vaak tot spijt leiden.

 

Tattoo-overkill

Zoals we eerder al zeiden: een mozaïek aan kleine tatoeages levert zelden een mooi resultaat op. Weet je dus al dat je bijvoorbeeld een sleeve wilt, ga dan niet naar tien verschillende artiesten toe met tien kleine ontwerpjes die uiteindelijk toch maar naast elkaar hangen op je huid. Spaar je er goed voor én kies je een goede artiest uit, dan wordt het resultaat veel mooier als je hem of haar de creatieve ruimte biedt om jouw arm tot kunstwerk om te toveren. Zo wordt het één geheel, wat makkelijker is te herkennen voor buitenstaanders omdat het minder chaotisch overkomt, en van een grote afstand nog een genot blijft om naar te kijken.

 

Niet zelf de keuzes maken

Ook voor je vrienden moet je oppassen. Ze zullen het beste met je voor hebben, maar je laten pushen tot het zetten van een tatoeage is een garantie voor spijt. Wees er zeker van dat de tatoeage is wat jij wilt, en heb lak aan groepsdruk. Heb je een ontwerp dan is advies vragen natuurlijk een goed idee, zolang je zelf het ontwerp maar in de hand hebt en beslist hoe het er uiteindelijk uit komt te zien – natuurlijk in overleg met de tatoeëerder.

Hetzelfde geldt voor het gesprek met je tatoeëerder. Niet iedere artiest is per definitie betrouwbaar en sommigen zullen je erg pushen om jouw ontwerp dusdanig te veranderen dat zij zich er comfortabel bij voelen om het te zetten, maar als je teveel op jouw ontwerp moet inleveren kun je er soms beter aan doen andere tatoeëerders te raadplegen.

 

Tattoo uitkiezen op basis van de prijs

Het ontwerp van je tatoeage hangt van veel dingen af, maar probeer de prijs niet een al te grote factor te laten zijn. “Hee, ik heb nog 500 euro, laat ik daarvan een tatoeage zetten!” lijkt misschien een hele normaal idee, maar als je eenmaal een ontwerp op het oog hebt en in gesprek met een tattoo-artiest erachter komt dat dat specifieke ontwerp eigenlijk 600 euro kost, kom je van een koude kermis thuis. Je moet niet de tatoeage minder mooi laten eindigen omdat je hem per se deze week wilde laten zetten: neem de tijd en spaar gewoon even wat langer! Daar zal je over tien jaar blij mee zijn. Nog belangrijker: duurder is niet altijd beter, en een goedkope tatoeage is per definitie niet lelijker. Dat hangt af van het ontwerp én de tatoeëerder.

 

Te veel onderwerpen ineen

Natuurlijk, betekenis is ontzettend belangrijk bij tatoeages, maar een veelgemaakte fout van beginnende tattoo-dragers is dat ze té veel betekenis kwijtwillen in één tatoeage. Hoe meer onderwerpen je aankaart, hoe moeilijker het is voor de tatoeëerder om een mooi kunstwerk af te leveren, en hoe chaotischer het geheel wordt. Een goede vuistregel is om één hoofdonderwerp te kiezen per tatoeage, en het liefst per gedeeltelijk lichaamsdeel (buitenkant van je bovenarm, binnenkant van je onderarm, etc.).

Zo kan iemand van een afstand in een oogopslag nog zien wat je tatoeage inhoudt, en spendeer je niet telkens twintig minuten om elk onderdeeltje aan te wijzen als iemand weer eens aan je vraagt wat je inkt betekent. Daarnaast scheelt het een hoop voor de tatoeëerder, die jou dan niet meer hoeft teleur te stellen omdat een deel van de betekenis die jij wilde niet haalbaar is.

 

Te weinig communicatie met tatoeëerder

Eén van de belangrijkste dingen bij het laten zetten van een tatoeage is de communicatie met de tattoo-artiest. Neem de tijd om een goede artiest te kiezen die bij jouw wensen lijkt te passen, en neem daarna nog eens de tijd om met hem of haar in gesprek te gaan. De tatoeëerder weet wat zijn krachten en gebreken zijn, en weet het best welke tatoeages hij uit zijn naalden zou kunnen krijgen. Hij is degene die de uiteindelijke versie van het ontwerp maakt, en hij moet er zelfverzekerd over zijn voor het tatoeëren kan beginnen.

 

Geen of te veel nazorg

Wees niet koppig als het aankomt op nazorg. Een goede zorg is essentieel voor het uiterlijk van de tatoeage, en draagt bij aan hoe lang hij meegaat. Probeer ook niet te véél nazorg te verrichten, te veel aan de tatoeage zitten is immers niet goed voor hem. We hebben allerlei tips voor nazorg van tatoeages, dus lees die goed voor je naar de tattooshop toe stapt.


Delen: