Naar nieuws

10 tattoo-tips die iedere beginnende tatoeëerder op moet volgen

9 augustus 2017

Delen:
Nieuws

Als je naar Ink Master kijkt en ziet hoe sommige tatoeëerders slechts enkele jaren bezig zijn met hun vak, maar alsnog prachtige kunstwerken tevoorschijn toveren, zal het misschien ook bij jou beginnen te kriebelen. Er zijn dan ook veel mensen die ambities hebben om in een eigen tattooshop te eindigen of een gerenommeerd artiest te worden, maar zeker niet iedereen zal iets van zijn carrière als tattoo-artiest weten te maken. Om een klein steuntje in de rug te bieden aan beginnende tatoeëerders, vind je hieronder tien korte tips voor iedereen met zulke ambities. De rode draad in dit verhaal is zoals valt te verwachten het verrichten van veel werk, en daarbij het behouden van de juiste instelling.  

Vraag om feedback, vat commentaar niet te persoonlijk op

Iedereen die tatoeëert weet hoe lastig het kan zijn om als beginner op de proppen te komen met een indrukwekkend ontwerp of bepaalde technieken onder de knie te krijgen. Hoewel oefening kunst baart, is het van groot belang dat je ook luistert naar andere artiesten, klanten en naasten. Zeker andere artiesten kunnen handige tips geven of aangeven aan welke aspecten je nog kunt werken, hier zijn bijvoorbeeld allerlei forums op internet voor te vinden. Soms zal het commentaar onredelijk hard klinken, soms zal je werk compleet de grond in geboord worden, maar dat kan een stap in de goede richting als resultaat hebben. Wie weet leer je zo op een andere manier naar tattoos kijken, of in ieder geval op een andere manier je eigen werk beoordelen.  

Herhaling, herhaling, herhaling

Wie denkt na een paar maanden in een kladblokje tekenen wel klaar te zijn voor het grote werk, heeft het natuurlijk niet bij het juiste eind. Bij het ontwerpen van een tattoo komen talloze technieken kijken waarvoor de oefening van elk maanden, al dan niet jaren van je leven kunnen vullen. Het hangt er natuurlijk van af waar je zelf een aanleg voor hebt, en iedereen heeft een andere hoeveelheid tijd nodig om bepaalde technieken of soorten ontwerpen onder de knie te krijgen, maar oefening en herhaling staat ten grondslag van iedere succesvolle artiest. Er bestaat zoiets als spiergeheugen, en hoe vaker je iets herhaalt hoe meer dat je gewenste ontwerpen zal helpen.  

Kijk naar referentiemateriaal en kopieer uitsluitend technieken

Vanzelfsprekend ga je op YouTube en Google opzoek naar video’s en afbeeldingen van bijzondere tatoeages en artiesten die ze zetten, maar wat je nooit moet doen is zomaar klakkeloos iemands ontwerp overnemen. Dat doe je immers ook niet met kunst; Van Gogh deed Van Gogh, en iedere imitatie sindsdien voelt als een schim van het origineel. Mocht je naar andere artiesten kijken, let dan uitsluitend op de technieken die zij toepassen in bepaalde tatoeages. Nagaan hoe iemand bijvoorbeeld omgaat met de highlights in iemands oog is oké, maar als je wilt weten hoe een vis of wat dan ook eruit ziet kun je beter een fotootje uit de echte wereld pakken dan een tatoeage ervan.  

Blijf up to date met de trends

Ook in tatoeage-land zijn er trends, en als je veel klanten naar jouw tattooshop toe wilt krijgen zul je hieraan mee moeten doen. Hoe vervelend je het ook vindt, het gaat je toch niet lukken om een klant compleet van gedachten te laten veranderen zonder hem spijt te laten krijgen. Wees daarom voorbereid; volg tattootrends en probeer er je eigen draai aan te geven.  

Niet iedereen is even snel op een gewenst niveau

Eigenlijk geldt dit voor alles in het leven: niet iedereen is even snel op een gewenst punt in zijn carrière of vaardigheden als tatoeëerder. Kijk je naar een 26-jarige supertalent dat de jury, kandidaten en publiek van Ink Master wegblaast met waanzinnige ontwerpen en een fantastische techniek, wees dan wel zo nuchter dat je realiseert dat jou dat waarschijnlijk niet gaat lukken. Om zo snel zo goed te zijn heb je een gigantische bak aan talent nodig, veel tatoeëerders hebben meer oefening en tijd nodig om op zo’n niveau te komen.  

Overweeg een stage/leertijd bij een gevestigde tattooshop

Denk niet dat deze stap erg makkelijk te zetten is; weinig tattoo-artiesten zitten te wachten op een leerling die niet 100% gemotiveerd is en zijn hele leven bezig wil zijn om zijn technieken te verbeteren, en daarom zal niet iedereen even snel iemand als leerling accepteren. Heb je inmiddels een aardig portfolio opgebouwd en weet je wat je doet, dan kun je de kans wagen om iemand te benaderen en te vragen of je door te werken bij de tattooshop daar meer mag leren over wat het is om tattoo-artiest te zijn en je technieken te verbeteren.  

Al zet je 20 tattoos per week, blijf nuchter

Ook dit geldt voor elke vorm van kunst: wie al vroeg denkt dat hij dé man is in zijn kunstgebied, zal ook vroeg stoppen met zichzelf te verbeteren en misschien zelfs helemaal stoppen met het oefenen van zijn technieken. De beste tatoeëerders ter wereld zijn de nederigste; zij bewijzen dat talent je maar zover kan brengen, en dat je het met nederigheid en hard werken verder zult schoppen.  

Jouw eigen stijl heeft geen haast

Veel beginnende artiesten willen zo snel mogelijk een eigen stijl creëren, iets waardoor je bij een tatoeage meteen kunt zien dat hij van jou afkomstig is. Natuurlijk is het prima om te experimenteren en te proberen je eigen draai aan dingen te geven, maar als de basistechnieken niet in orde zijn en je op de zaken vooruitloopt doe je jezelf geen plezier.  Wie lang genoeg meedraait in de tattoo-wereld zal door bepaalde technieken over te nemen en eigen te maken, bepaalde technieken te combineren of wat al die ervaring dan ook bij je losmaakt, vanzelf een eigen stijl krijgen. Sommige artiesten komen er na tien jaar tatoeëren pas achter dat ze al lang een eigen stijl hebben, iets wat voor hen zo vanzelfsprekend is maar voor de rest niet.  

Geld is bijzaak

Wie louter grof geld wil verdienen zal waarschijnlijk niet aan een carrière als tatoeëerder denken, maar mocht je denken snel rijk te kunnen worden met deze kunstvorm, dan wordt het tijd om je prioriteiten op een rijtje te krijgen. Geld moet bij kunst niet de drijfveer zijn, want dat zie je vroeg of laat terug in het geleverde werk. Wie het voor zijn bankrekening doet verliest zijn passie voor tattoos en zal des te sneller inspiratieloze tatoeages aanleveren.  

Blijf er plezier in houden

Inhakend op het vorige punt: zonder passie is er geen goede tattoo. Je moet het fantastisch vinden om iemand blij de deur van jouw tattooshop uit te kunnen zien lopen, tevreden over de tatoeage die jij zojuist hebt gezet of het ontwerp dat jij zojuist hebt aangeleverd. Je moet constant jezelf willen verbeteren, nieuwe technieken willen leren en mee te leren gaan met trends. Dat zal je niet gaan doen als je geen plezier meer haalt uit het zetten van tattoos, en veel tatoeëerders in spé zullen daardoor na enkele jaren afhaken omdat er simpelweg niet snel genoeg progressie wordt geboekt. Motivatie moet ergens vandaan komen.  


Delen: