Naar nieuws

100-jarige tatoeëerder maakt van afgelegen Filipijns dorpje een trekpleister

17 januari 2018

Delen:
Nieuws

In Buscalan, een piepklein dorpje in het noorden van de Filipijnen, is normaal gesproken niet veel te zien. Het berggebied staat namelijk niet bekend om zijn toeristische trekpleisters, maar elk jaar reizen toch veel jongeren naar Buscalan voor een bijzondere, uitstervende vorm van tattoeëren.

Vanuit heel de Filipijnen en de rest van de hele wereld komen mensen naar Buscalan voor maar één persoon: Whang-od Oggay, de oudste “mambabatok” (tatoeëerder) uit de provincie en misschien wel de hele wereld. Ze is de laatst overgeblevene Kalinga-artiest; Kalinga is een tribal tattoostijl die werd gedragen door krijgers.

Ze moet tussen de 95 en 100 jaar oud zijn. Wanneer ze sterft zullen de Filipijnen een levende legende verliezen. Geen andere artiest in het land is namelijk nog bekend met deze eeuwenoude techniek.

Whang-od werkt met een mengsel van houtskool en water als inkt, en gebruikt een stokje met daaraan naalden van een pomelo-boom. Klanten kunnen kiezen uit tientallen ontwerpen die pronken op een houten plank in haar hut.

Elke ochtend wanneer Whang-od Oggay bij haar hut aankomt staan er vaak al minstens 20 mensen te wachten om getatoeëerd te worden. Maar het zetten van zo’n tattoo kost gemiddeld één tot twee uur, waardoor dus maar een handjevol mensen per dag geholpen kan worden. In de weekenden staan er soms zelfs rijen van meer dan 100 man.

Het resultaat is een gigantische economische impuls voor het dorpje Buscalan en omgeving. Niet alleen haalt Whang-od Oggay zelf geld op met haar tatoeages (die omgerekend slechts €1,30 tot €6,50 kosten), dorpsgenoten bieden onder andere overnachtingen en reisadvies aan.

Hulp hebben de toeristen zeker nodig. In Buscalan komen is al een behoorlijke uitdaging, maar dat is het meer dan waard voor deze uitstervende vorm van tatoeëren.

 


Delen: