Naar nieuws

5 mijlpalen uit de carrière van MMA-ster Marloes Coenen

9 augustus 2017

Delen:
Nieuws

Marloes Coenen is een echt MMA-icoon dat nog niet zo lang geleden vocht voor de vedergewicht titel van Bellator. Als
echte mixed martial arts fan weet je natuurlijk wie deze levende legende is maar voor de zekerheid geven wij je toch vijf mijlpalen uit de carrière van onze Nederlandse trots.

 

Het begin


Coenen fietste tijdens haar jeugd dagelijks naar school door een afgelegen stuk bos en er waren geruchten dat er kinderlokkers actief waren op haar route. Zij besloot om te beginnen met het beoefenen van een vechtsport waarmee ze zichzelf kon verdedigen. Ze begon te trainen op 14-jarige bij Shooto Holland onder leiding van Pierre Drachman en Martijn de Jong. Al viel er regen met bakken uit de lucht en stormde het als een gek, niets kon Coenen weerhouden om naar de sportschool te komen.

 

Haar eerste MMA wedstrijd


Coenen vocht haar eerste MMA wedstrijd in 2000 tegen Yuuki Kondo in Japan. Beide atleten stonden tegenover elkaar zonder wedstrijdervaring en waren hongerig voor de eerste overwinning van hun carrière. Coenen wist dit gevecht binnen drie minuten te beëindigen en versloeg Kondo met een armklem in de eerste ronde. Vijf jaren later stonden de dames weer tegenover elkaar. Kondo wist dit keer wel de eerste ronde te overleven maar Coenen maakte het gevecht af in de tweede ronde met een flinke klap. Coenen won deze wedstrijd via een KO en was naast de eerste tegenstandster van Kondo ook de laatste.

 

De eerste MMA kampioene ooit


Na het winnen van haar eerste wedstrijd had Coenen de smaak te pakken en stond zij binnen twee weken alweer klaar voor haar volgende wedstrijd. Dit keer deed Coenen mee met het ReMix: World Cup 2000 toernooi. Toentertijd was het niet ongewoon om meerdere wedstrijden op één avond te vechten en dat is precies wat nodig was om dit toernooi te winnen. Coenen won haar eerste wedstrijd van de avond met een rear-naked choke, de tweede met een vliegende armklem en won de finale via jurybesluit. Het winnen van dit toernooi was niet alleen de eerste MMA titel voor Coenen maar volgens velen ook de allereerste vrouwelijke MMA wereldtitel ooit.

 

Eerste nederlaag


Voor haar eerste nederlaag wist Coenen een indrukwekkende win reeks te behalen van in totaal acht overwinningen. Coenen bleek een echte afmaker te zijn en stopte zes van haar acht tegenstanders in de eerste ronde. Op 19 december 2004 vocht Coenen twee wedstrijden op één avond tijdens het Smackgirl – World ReMix 2004 toernooi. De eerste wedstrijd vocht zij tegen Yoko Takahashi en won zij door middel van een TKO. Later die avond stond Coenen in de halve finale tegenover Erin Toughill. Deze wedstrijd won Toughill in de eerste ronde met een KO en zorgde zij voor de eerste nederlaag van Coenen.

 

Pensioen


Coenen heeft de deuren geopend voor vele vrouwelijke MMA vechtsters en is een inspiratie geweest voor heel wat atleten. Tijdens haar carrière heeft zij voor meerdere wereldtitels gevochten. Haar Strikeforce titel is voor veel fans de meest prestigieuze titel die zij binnen heeft weten te slepen.  Coenen heeft tegenover gevaarlijkste dames gestaan zoals Liz Carmouche, Miesha Tate en Cris Cyborg en deed altijd haar best om een goede wedstrijd neer te zetten. Haar laatste wedstrijd was een titelgevecht voor de eerste vrouwelijke vedergewicht titel van Bellator. Deze wedstrijd verloor Coenen in de vierde ronde via een TKO en kondigde ze na de wedstrijd aan dat ze met pensioen zou gaan.


Marloes Coenen zal de geschiedenis in gaan als één van de grondleggers van het vrouwelijke MMA . Gelukkig hoeven wij niet helemaal afscheid te nemen van haar. Coenen blijft bezig met vechtsport en neemt ons regelmatig mee achter de schermen van de evenementen van Bellator en WLF voor Spike.

Zie de keiharde actie van Bellator en WFL alleen op Spike!


Delen: