Naar nieuws

5 MMA-scheidsrechters die je moet (leren) kennen

15 mei 2017

Delen:
Nieuws

Mixed Martial Arts is een sport waarbij er goed voor de atleten gezorgd moet worden. De derde man in de kooi zorgt er dan ook voor dat de wedstrijden zo veilig mogelijk verlopen. Naast de welbekende MMA atleten zijn ook de scheidsrechters bekende gezichten geworden. Wij zetten vijf scheidsrechters op een rij die je moet kennen.

 

Mario Yamasaki


De 53 jaar jonge Mario Yamasaki is geboren in Sao Paolo, Brazilië en heeft meer dan 400 wedstrijden overzien als MMA scheidsrechter. In zijn jeugd was Yamasaki een fanatieke Judoka en heeft hij in Judo een tiende graads zwarte band weten te behalen.  Ook heeft Yamasaki een vierde graads zwarte band in Braziliaans Jiu Jitsu. Yamasaki staat bekend om zijn signature “Heart hands” voordat de wedstrijd begint.

 

Marco Broersen

Misschien wordt hij niet op straat herkend, maar de bekendste Nederlandse scheidsrechter moet wel Marco Broersen zijn. Broersen is overal ter wereld actief en is de eerste Nederlander met een internationale arbiter licentie. Broersen heeft vooral zijn stempel gezet bij de Russische organisatie M-1. Ook is Broersen actief geweest op meerdere K1- en Shooto evenementen. Bellator komt volgend jaar naar Nederland, wie weet zien wij naast Nederlandse vechters ook een Nederlandse scheids.

 

Mike Beltran


Beltran (links) is vanaf 2007 actief als scheidsrechter via de California State Athletic Commission. Naast een scheidrechter is Beltran ook actief als  jurylid. Met mentoren als Herb Dean en John McCarthy heeft Beltran zichzelf gevestigd als één van de beste scheidsrechters van het moment. Beltran traint ook MMA en BJJ. Waarschijnlijk hoeven wij niet te vermelden waar hij om bekend staat. Dat zit wel snor.

Herb Dean


Met zijn dreadlocks en bijpassende voornaam is deze scheidsrechter moeilijk te negeren. Als één van de weinige scheidsrechters heeft Herb Dean zelf ook professionele MMA wedstrijden gedraaid. Met een MMA record van 2-3-0 is Dean misschien niet de meest succesvolle vechter, maar als scheidsrechter is Dean vaak erkend  als de beste scheidsrechter ter wereld. Dean heeft daarom ook vanaf 2010 tot en met 2014 de “Referee of the year award” mogen ontvangen tijdens de World MMA awards van het vechtsport magazine Fighters Only. Dean heeft een zwarte band in Braziliaans Jiu Jitsu.

 

“Big” John McCarthy


McCarthy is misschien wel de meest invloedrijke scheidsrechters ter wereld. De voormalig politieagent heeft een groot aandeel gehad in het bedenken van de uniforme MMA regels die wereldwijd gehandhaafd worden. “Big” John heeft naast zijn zwarte band in Braziliaans Jiu Jitsu ook een scheidsrechter school waar hij cursussen  aanbiedt voor beginnende scheidsrechters en juryleden. Los van een gewicht van 117 kilo en een lengte van 1,93 meter, staat ” Big” John McCarthy ook bekend om de woorden “Let’s get it on!”.

Of je het nou eens bent met de scheids of niet, hij blijft de baas in de kooi. De Bellator actie gaat dit weekend weer van start met Bellator 179: MacDonald vs Daley op het menu. Kijk aanstaande zaterdag vanaf 22:00 naar Spike voor de ontknoping van Bellator 179.


Delen: