Naar nieuws

Acht cocktailmythes waar geen bal van klopt

23 januari 2018

Delen:
Nieuws

Iedereen die twee flessen alcohol en een glas heeft kan beginnen met het mixen van cocktails, maar zonder een berg aan ervaring en talloze experimenten met smaak en ingrediënten zal je een drankexpert als Bar Rescue’s Jon Taffer niet snel overtuigen van je kunnen.

Het helpt ook niet dat er allerlei mythes bestaan over het maken van cocktails, maar om je een handje te helpen ontkrachten we er hieronder acht van. Mocht je direct zelf aan de slag willen, check dan ook even de acht dingen die je nodig hebt om thuis te kunnen mixen als een prof.

 

Cocktails zijn moeilijk om te mixen

Je hoeft echt geen genie te zijn om een cocktail te kunnen mixen, maar hoe beter je er in wil worden hoe meer oefening en experimenten met smaak- en drankverhoudingen, verschillende ingrediënten en versiering nodig zijn. Wil je alleen voor jezelf een lekker cocktailtje kunnen maken, dan is het ‘slechts’ een kwestie van de verhoudingen en ingrediënten te vinden die bij jou passen.

 

Je moet investeren in goed ijs

Je zou het misschien niet verwachten, maar er zijn tal van verschillende soorten ijs. Klassieke blokjes, langwerpig, cilindervormig, op basis van peperduur bronwater, gemalen… Men verzint telkens weer nieuwe vormen, maar als puntje bij paaltje komt zijn de kosten van het ijs en de vorm of de helderheid ervan verre van cruciaal. Zelfgemaakt ijs uit de vriezer werkt ook prima, het belangrijkste is immers de kou. Wil je per se kristalheldere blokjes, gebruik dan gedestilleerd water.

 

Je moet elke cocktail lekker vinden

Een chefkok vindt niet al het eten dat hij moet bereiden lekker, net als dat jij niet even veel geniet van elk diner dat je eet of elk drankje dat je drinkt. Hetzelfde geld voor cocktail-mixers: het vies vinden van een soort alcohol of specifieke cocktail sluit niet uit dat je er alsnog een waanzinnige creatie van kunt maken.

 

Hitte en kou zijn erg onvoorspelbaar

Er zijn barmannen die graag laten blijken dat ze meer weten over cocktails dan hun collega’s, met als resultaat dat ze erg veel ‘feitjes’ delen waar eigenlijk geen bal van klopt. Zo ook over ijs en de temperatuur van de cocktail; sommigen claimen dat je het glas niet vast moet houden bij het mixen omdat de hitte van je hand de cocktail verpest, maar vergeten dat glas een ontzettend slechte geleider van warmte is. Zo onvoorspelbaar is de temperatuur dus niet, en het is eigenlijk alleen belangrijk dat het ijs en de alcohol op temperatuur zijn.

 

De vorm van het glas is cruciaal

Beginnende cocktailmakers doen er goed aan niet al te veel stil te staan bij dingen als de vorm van het glas. Om veel variërende glazen in de kast te hebben staan moet je immers veel investeren, terwijl het bij het overgrote deel van cocktails vooral draait om de ingrediënten. Nu willen we niet zeggen dat je er helemaal niet bij stil hoeft te staan (doe geen whisky in een martini-glas bijvoorbeeld), maar de vorm van het glas is vaak vooral een stijlkwestie.

 

Duurdere alcohol levert een betere cocktail op

Natuurlijk, je drinkt liever een dure 35 jaar oude whisky dan een goedkope 3 jaar oude whisky uit een supermarkt, maar dat je dure alcohol gebruikt betekent niet dat je cocktail er ook lekkerder door wordt. Bij cocktails is de drank maar een klein onderdeel van de algehele smaaksensatie en duurdere alcohol komt vaak juist niet tot zijn recht in een mix. Heb je het geld ervoor, dan zal een extra duur drankje natuurlijk wel werken, maar zorg er dan voor dat het een simpel recept is dat ruimte geeft aan de verfijnde smaak ervan.

 

Echte cocktailmixers maken hun eigen bitters en ingrediënten

Veel cocktailfanaten denken dat de beste barmannen alles wat ze in een cocktailglas stoppen ook daadwerkelijk zelf maken. Met name het zelf mixen van bitters zou moeten aanduiden dat een barman een echte prof is, maar er is een reden dat bepaalde bitters en cocktail-ingrediënten wereldwijd gebruikt worden. De kans is groot dat je een merk als Angostura niet zult overtreffen met je eigen creaties, dus richt je maar op het perfectioneren van de andere ingrediënten en de verhoudingen.

 

Handjes af van de klassiekers

Klassiekers als de Old Fashioned zijn klassiekers om een reden. Sinds jaar en dag zijn het de populairste cocktails ter wereld, maar dat wil niet zeggen dat de recepten altijd vaststaan. Schroom dus niet variaties te bedenken op Martini’s, Mojito’s of Manhattans; het is misschien wat moeilijker om er je eigen draai aan te geven, maar des te knapper als het lukt.


Delen: