Naar nieuws

Alles wat je moet weten en doen bij je eerste tattoo

15 mei 2017

Delen:
Nieuws

Vanavond gaat Ink Master: Meesters van de Lage Landen eindelijk van start, en daarna zullen we elke maandag om 22:00 uur kunnen kijken naar hoe een groep Nederlandse tattoo-artiesten challenges probeert te voltooien en de prachtigste inktwerken probeert te realiseren, natuurlijk om er uiteindelijk vandoor te gaan met de titel van Ink Master.

Het is begrijpelijk als het jou ook begint te kriebelen bij het zien van alle tatoeages die gezet worden in Ink Master NL, en logisch dat je zelf ook wel een keer onder de naald wil. Maar een tattoo zet je niet zomaar, daar is wat denkwerk voor nodig en moeten wat dingen voor worden afgewogen. Daarom vind je hieronder een aantal tips voor bij het laten zetten van je eerste tattoo; van het ontwerp tot de verzorging achteraf, je gaat er lang spijt van krijgen als je hier niet (even) bij stil staat.

 

Een eerste tattoo: wat en waar?

Kans is klein dat je nog niet helemaal doorhebt wat een tattoo is, maar aangezien er een naald gebruikt wordt om je huid open te maken en er inkt onder te deponeren, is het goed om er even bij stil te staan. Een verse tattoo is een open wond, en moet daarom ook als dusdanig behandeld worden. Onderschat dus niet waar je aan begint, het is niet simpelweg een kwestie van ‘even de naald eroverheen en klaar’. Een goede verzorging houdt de tattoo beter in tact, met een slechte verzorging kunnen er oneffenheden of lelijke plekjes ontstaan. Hier komen we later op terug.

Iedereen reageert anders op de naalden, iedereen reageert anders op de inkt, en je zult pas weten hoe jij reageert als je er zelf aan moet geloven. Het is daarom geen schande om met een kleine tattoo te beginnen – het is ook geen schande om pijnlijke plekken als de ribben, je schouderblad of andere delen van je lichaam waar de huid dun is te vermijden.

Als je erg zenuwachtig bent kan je de zenuwen misschien wel helemaal wegwerken met een klein inktwerkje, en je zult in ieder geval weten hoe jou huid reageert op de inkt, en wat voor invloed dat heeft op het proces van genezing. Het is ook een stuk fijner voor een tattoo-artiest om te werken op een canvas die rustig achterover kan zitten, in plaats van iemand die het bij elke nieuwe sensatie uitschreeuwt en nog harder heen en weer schudt dan de naald zelf. Daarnaast geeft zo’n eerste, korte sessie jou de kans om alles te vragen wat je wilt over de techniek zelf, over de naald, over wat je maar wilt om je iets geruster in de stoel te laten zitten.

 

Wat is het gevaar?

Een tattoo is in principe niet gevaarlijk. Het hangt voor een gedeelte af van de studio/artiest bij wie je hem laat zetten; als die werkt in een schone omgeving en nieuwe, steriele naalden gebruikt is de kans op infecties ontzettend klein. Ga je bij iemand in de achtertuin zitten om met zijn doe-het-zelf-naaldje een kunstwerk te laten zetten, dan is het natuurlijk een ander verhaal.

Last van een rode, opgezwollen huid na het zetten van iets? Dat is normaal, er gaat immers een naald door je huid heen en er wordt inkt – met metaaldeeltjes erin verwerkt – achtergelaten. Die metaaldeeltjes en andere (chemische) substanties kunnen wel allergische reacties veroorzaken; vraag daarom aan de artiest hoe lang het genezen gemiddeld zou moeten duren bij jouw tattoo.

Zit je tot ver na die tijd nog met een zwelling, roodheid, uitslag of bultjes, huidschilfers, een ‘schubbig uiterlijk’ of andere verkleuringen, dan moet je toch echt even langs een dokter of dermatoloog. Herken je die tekenen voor die tijd al, en heb je er veel last van, schroom dan niet alvast langs de dokter te gaan. Better safe than sorry.

 

Het ontwerp

Nu we de vervelende zaken besproken hebben is het tijd voor het ontwerp. Het is vanzelfsprekend dat je goed moet nadenken over wat je op je lichaam wilt hebben; zo’n tattoo blijft immers je leven lang meegaan – tenzij je hem laat verwijderen, wat pijnlijk en duur is, of er een cover-up-tattoo overheen laat zetten, maar dat is verre van ideaal.

Weet je ongeveer wat je wilt hebben, dan wordt het tijd om te kijken naar een tattoo-studio waar je heen wilt gaan, en in het specifiek naar een artiest door wie je de tattoo wilt laten zetten. Doe vooral veel research! Elke tattoo-artiest heeft een Facebook-pagina of website waar zijn of haar werk op staat; check eerst die galerijen en beslis of de stijl van de tatoeages goed bij jou past en je beoogde ontwerp past. Daarna is het een kwestie van contact zoeken. En onthoud: praten met artiesten en vragen stellen mag altijd!

Je kunt er voor kiezen om met een paar ideeën naar een artiest toe te stappen en hem of haar te vragen iets voor je te ontwerpen. Dit zal natuurlijk wat meer kosten dan wanneer je zelf een tattoo aanlevert, maar weinig artiesten zullen zomaar met een kant-en-klaar ontwerp akkoord gaan. Zij weten immers zelf het beste waar ze goed in zijn, waar hun valkuilen zitten en welke stijlen zij het mooist kunnen verwerken. Daarnaast verwachten veel first-timers iets te veel van hun artiesten, en komen ze soms aanzetten met veel te ingewikkelde kunstwerken bomvol details en kleine lijntjes.

Het is goed om open minded te blijven over het ontwerp: natuurlijk ben jij degene die er mee rond moet lopen, maar elke tattoo is een samenwerking tussen artiest en canvas. En die artiest zal er zijn stinkende best voor doen om het eindresultaat zo mooi mogelijk te maken; in feite ben jij immers een lopend reclamebord. De belangrijkste tip die we je hier kunnen geven is daarom: luister naar en praat met de artiest! Neem daarnaast de tijd om erover na te denken. Ben je samen tot een ontwerp gekomen, denk er dan minstens nog een week over na.

 

Tattoo-stijlen

Er zijn veel te veel tattoo-stijlen om hier allemaal te bespreken. Wat je laat zetten is natuurlijk helemaal aan jou. Misschien wil je een tekst – kies dan van tevoren in ieder geval uit welke tekst en welk lettertype -, misschien een portret van je kat. Het kan zo gek als je zelf wilt, zolang je er zelf maar zeker van bent. Vragen en opmerkingen van buitenaf zal je immers altijd blijven krijgen als je met tatoeages rondloopt; het is jouw lichaam, en je bent niemand een antwoord verschuldigd.

Met dat idee in het achterhoofd is het ook helemaal aan jou welke stijl je wilt. Door af te spreken met een artiest zal het al snel duidelijk worden hoe je ontwerp eruit gaat zien. Weinig artiesten zijn immers echte Ink Masters die van alle tattoo-markten thuis zijn: of het nou Water Color (felle en lichte kleuren die doen denken aan aquarel), een klassieke tribal-tatoeage of een zwart-wit portret is, bij alles moet je uitgaan van de skills van de artiest. Daar kies je hem of haar immers op uit.


Pijn is fijn?

Of een tatoeage nou pijn doet of niet is voor iedereen anders. Sommigen vinden het zelfs een fijn gevoel en raken lichtelijk verslaafd na het voelen van de naald, anderen irriteert het voornamelijk, maar niemand zal de hele tattoo-sessie huilend en schreeuwend in de stoel zitten (dat komt vooral door angst). Nee, zo pijnlijk als sommige horrorfilmpjes op YouTube doen denken is die naald niet. Een tattoo laten zetten moet toch vooral een leuke ervaring zijn; een leuk verhaal om te vertellen. Relax!

 

Achteraf: de andere helft van het werk

Een tattoo zetten is voor de helft het werk van de artiest; nadat hij klaar is met zijn naald zal je zelf aan het werk moeten. Een goede tattooverzorging is namelijk essentieel, en is bepalend voor hoe jouw tattoo er uit gaat zien en blijft zien. Nogmaals: een tattoo is een open wond. En bij open wonden bestaat er altijd een kans op infectie. Gaat een tattoo-wond infecteren, dan zal dat het uiterlijk niet ten goede komen. Onthoud daarbij dat iedere tattoo en ieder persoon anders is, en dat ook elke artiest net even andere tips zal geven wat betreft verzorging. Met de tips hieronder ben je in ieder geval veilig.

Wanneer de laatste inktlijnen zijn geplaatst, maakt de tattoo-artiest de wond schoon met wat zeep, water en een desinfecterend zalfje, en daarna doet hij één van twee dingen. Of je krijgt een verbandje om je tatoeage heen (bij kleinere werkjes), en anders een doorzichtig folietje als je een grote tatoeage hebt laten zetten. Voordeel van die folie: je kunt de tattoo aan iedereen laten zien. Nadeel: je lichaam blijft vocht lekken, dat is wat wonden doen, en daarom blijft het geheel vochtig en warm. Infectie-alarm!

Om infecties te voorkomen krijg je bij sommige artiesten een desinfecterende zalf of crème mee, maar vaak moet je daar zelf voor zorgen. De enige officieel erkende antibacteriële zalf in Nederland is een van Carl & Johan, maar vaak wordt ook Bepanthen gebruikt. Luister hiervoor ook naar het advies van je artiest.

Zorg er voor dat je bij thuiskomt al iets voor jezelf hebt klaarstaan, de folie op je tatoeage moet het liefst niet veel langer dan twee uur erop blijven. Zit je in de auto naar huis, dan kan het natuurlijk nog wel even, maar haal de folie bij thuiskomst er gelijk af. Voordat je dit doet moet je goed je handen wassen (bijvoorbeeld met Unicura), waarna je de tatoeage met lauw water voorzichtig kunt wassen, en hem daarna voorzichtig kunt droogdeppen. Een folie hoeft daarna niet meer.

Breng de tattoo-zalf die je hebt meegekregen of zelf hebt aangeschaft één of twee keer per dag aan (zeker voor het slapen). Nu de (schaaf)wond aan het genezen is begonnen komen er korstjes op, maar blijf hier van af! Krabben is een keiharde nee, en met wat aftercare-producten (vraag je artiest!) kun je korstjes en bijkomende jeuk minimaliseren. Een paar dingen om nog rekening mee te houden:

  • Vermijd zwemwater (chloor e.d.).
  • Houd dieren uit de buurt van je tattoo.
  • Ga niet met je tattoo de zon in: dek hem af als je de zon komt of onder de zonnebank gaat.
  • Draag niet te strakke kleding over je tattoo.
  • Houd er in de zomer rekening mee dat je de tattoo zeker nog wel 6 weken mag blijven insmeren met een goede zonnebrandcrème (factor 30+).

Na zo’n twee weken (een week bij kleinere tatoeages) zal je tatoeage er weer mooi uit zien. Maar houd er rekening mee dat het zeker twee maanden duurt voor je huid helemaal genezen is. Doe het tot die tijd dus even rustig aan (zeker met de zon!). Nu hij beetje bij beetje geneest, zullen oneffenheden of blanco plekjes in je tatoeage beginnen op te vallen. Bij de meeste artiesten kun je binnen twee maanden terugkeren voor een touch-up, waarbij hij of zij vaak kosteloos de tattoo perfectioneert. Veel plezier ermee!


Delen: