Naar nieuws

Je bent ontevreden en wilt af van je tatoeage, wat nu?

12 juni 2017

Delen:
Nieuws

In de aflevering van deze week zullen de deelnemers aan Ink Master: Meesters van de Lage Landen hun wendbaarheid op de proef stellen. Ze gaan namelijk aan de slag op al bestaande tattoos, en maken een zogenaamde cover up-tatoeage. Want niet ieder canvas blijft tevreden over de inkt op zijn lichaam…

 

Waarom willen mensen af van een tattoo?

Heb je een paar tatoeages, dan is de kans aanwezig dat je wel af wilt van een of twee creaties. De reden hiervoor kan van alles zijn; de tattoo is door een vriend gezet toen je 17 was en ziet er niet uit, de naam van je ex-vriend pronkt er te duidelijk op of je bent het niet meer eens met de symbolische waarde die je er ooit aan hechtte… Wat het ook mag zijn, een beetje twijfel is normaal en sommige tatoeages – wanneer leer je nou niet de naam van je vriendin in je nek te zetten? – moeten gewoon verdwijnen.

Voor tattooliefhebbers bestaat er vandaag de dag iets als de cover up-tatoeage, een speciale tattoovorm waar sommige artiesten zelfs in gespecialiseerd zijn. In Nederland vinden we geen speciale cover up-shops, maar om je inkt te laten bedekken hoef je gelukkig ook niet naar het buitenland toe. Wil je jouw lichaam inkt-vrij, dan komt tattooverwijdering er bij kijken, waar we hieronder ook op ingaan.

 

Waar moet ik op letten bij een cover up-tatoeage?

Laten we vooropstellen dat elke tatoeage op dezelfde manier aangebracht wordt: een naald gaat onder je opperste huidlaag en laat inkt achter in de tweede huidlaag, de lederhuid. Een cover up-tatoeage zal in exact dezelfde huidlaag aangebracht worden. Dat wil dus zeggen dat de nieuwe tatoeage niet bovenop de oude tatoeage wordt gezet: de inkt mixt.

Wat er gebeurt als de twee inktwerken mixen, is dat de sterkere, donkerdere kleuren inkt de boventoon voeren. Wordt blauw weggewerkt met rood, dan krijg je bijvoorbeeld een soort paars – al hangt dit af van de soorten inkt die worden gebruikt, en natuurlijk van de gebruikte kleurtonen. Zwart is daarom de beste kleur om een cover up mee te doen, al vindt niet iedereen zwart even mooi omdat er een hoop kleur van je lichaam verdwijnt. Kleur-wielen als die hieronder kunnen geraadpleegd worden voor het beslissen van een cover up-kleur:

 

Rood, groen en blauw worden het meest gebruikt bij cover ups, maar omdat artiesten steeds meer skill krijgen zie je vaker bruin, oranje, paars en donkerroze gebruikt worden. Wat voor velen ook een vuistregel is, is het gebruiken van dezelfde kleurtoon – maar dan donkerder. Limoengroen kan prima een cover up krijgen door een soort smaragdgroen.

Het is daarom van groot belang dat je goed luistert naar de artiest van wie je een cover up krijgt. Hij moet de kleur van jouw tatoeage goed inschatten en bepalen welke kleur(en) daar het best bij passen voor de cover up, om nog maar te zwijgen over de plaatsing van het geheel. De lijnen van jouw oude tatoeage moeten gedeeltelijk gevolgd worden, om zo min mogelijk te laten opvallen dat het om een cover up gaat.

 

Vaak is een cover up-tatoeage een stuk groter dan het werk dat hij bedekt (een kwart of meer). Daardoor kunnen de donkere delen van de tatoeage makkelijker de lijnen van de vorige bedekken, en door lichtere kleuren te gebruiken op huid waar nog geen tatoeage zit, valt het nog minder op dat het een cover up is.

Ben je iemand die echt niet weet wat hij wil, en besluit je na een cover up dat je eigenlijk helemaal niet tevreden bent ermee, dan kom je misschien van een koude kermis thuis. Het is ontzettend lastig om een tweede cover up te maken. Niet alleen vanwege de kleuren die mixen, maar ook vanwege het feit dat je huid een limiet heeft en de kans op littekens gigantisch toeneemt.

 

Kunnen kleuren veranderd worden?

Het kan natuurlijk ook dat je helemaal tevreden bent over het design van de tatoeage, maar dat je een of twee kleuren iets anders gezien had willen hebben. Let eerst op dat je genoeg tijd geeft aan je tatoeage om te helen: kleuren veranderen de eerste dagen en zien er anders uit wanneer de tatoeage geheeld is. Je kunt wel degelijk de kleuren nog veranderen, en een tattoo-artiest zal het best kunnen beslissen hoe de soorten pigment moeten mixen om tot een nieuwe kleur te komen. Zo kan het dus dat blauw een paarse kleur wordt, dat rood bruin wordt of bijvoorbeeld geel groen wordt.

 

Het permanent verwijderen van een tattoo

Mocht de cover up tatoeage als veel werk klinken, dan zal het je goed doen om te horen dat het alternatief nog veel meer werk kost. Wil je een tatoeage permanent laten verwijderen, dan moet dat nu nog via een laser. Het is bijna onmogelijk om elke soort pigment compleet te verwijderen, maar bij een goede laser-dokter (het zijn echt doctoren, dit gebeurt niet in een louche tattoo-shop) wordt veel van de inkt succesvol verdampt door de laserstralen. Daarbij zal de rest van je huid niet beschadigen; nadeel is alleen wel dat het erg duur is. De kosten verschillen per tattoo (afhankelijk van de hoeveelheid verschillende kleuren en de grootte), maar die zullen vaak hoger oplopen dan bij het zetten van een cover up.

Een paar dingen om te realiseren: niet elke tatoeage verdwijnt volledig; voor sommige tatoeages zal je zo’n 10 verschillende laser-sessies moeten ondergaan (kosten kunnen oplopen tot 100 euro of meer per sessie) en er moet vaak een maand of twee tussen een sessie zitten bij een grote tattoo; de laser zorgt voor blaren; er zijn verschillende soorten lasers om rekening mee te houden (PicoSure is een van de beste technieken); het doet meer pijn dan een cover up.

 

Of je nou kiest voor het laten zetten van een cover up-tatoeage, onder de laserstralen springt of nog een paar jaar wacht tot er misschien wel nieuwe en betere verwijderingstechnieken beschikbaar zijn; denk er goed over na. Het is iets wat je onwaarschijnlijk zult realiseren als je al af wilt van een tatoeage, maar omdat een cover-up nog moeilijker te bedekken is, dien je geen overhaaste beslissingen te nemen. En nog belangrijker: zoals bij elke tatoeage-stijl is het van immens belang dat je het gesprek aangaat met de artiest die je op het oog hebt, en samen werkt aan de optimale tatoeage voor jou.

 


Delen: