Naar nieuws

Costello van Steenis over zijn Bellator debuut – INTERVIEW

28 november 2017

Delen:
Interview

Duizenden schreeuwende fans, felle lichten, camera’s en de druk van een MMA-partij. Costello van Steenis flikte het en won overtuigend zijn Bellator debut van Steven Skrzat. Wij spraken van Steenis over zijn ervaring als Bellator debutant. Hij neemt ons mee in zijn belevenissen. Van het voorbereiden op zijn partij tot zijn thuiskomst na de overwinning.

 

De voorbereiding

Het voorbereiden op een MMA-partij begint vaak al 6 tot 8 weken van tevoren. Tijdens fightcamp wordt er niet alleen gewerkt aan de verschillende disciplines van MMA maar ook aan kracht -en conditie training. Van Steenis pakte de voorbereiding voor zijn partij tegen Skrzat groots aan. “Tijdens mijn trainingskamp ben ik vaker niet, dan wel thuis”, zegt van Steenis.”Ik train dan twee keer in de week in bij Ace Gym in Almere, twee keer in de week bij Kops Gym in Amsterdam en twee á drie keer in de week in Leiden bij Gegard. Ik probeer echt de beste plekken op te zoeken”. 

Als je in Vlaardingen woont en zo’n schema aanhoudt  is het best lastig om een baan ernaast te hebben. Van Steenis is all-in gegaan maar heeft gelukkig wel een bron van inkomsten voor zichzelf weten te genereren. “Ik ben 100% gefocust hierop en ik heb het geluk dat ik zo af en toe les kan geven om wat bij te verdienen”.

 

De reis

USA here we come

Een bericht gedeeld door Bert (@bertkops) op


Reizen is iets dat erbij hoort voor Bellator-atleten. Voor van Steenis was het de eerste keer dat hij zo ver vloog. Iets waar hij toch wel last van had. “De reis ging op zich goed. Maar ik had wel constant honger en het tijdsverschil vond ik echt verrot.”, zegt van Steenis met een lach, “Elke ochtend werd ik half vier, kwart voor vier s’nachts wakker. Maar dan was ik ook echt klaar wakker. Vervolgens moet je dan weer je bed in stappen en hopen dat je weer in slaap valt. Dat lukte gelukkig wel. Rond zeven uur ’s avonds trainden we elke dag om een beetje te zweten en om op gewicht te komen“. Hoewel het pittig was zou hij het zo weer doen. Het hoort er nou eenmaal bij.

 

Fightweek

Tijdens fightweek worden Bellator-atleten alvast overgevlogen voor promotionele taken en een medische keuring. Voor van Steenis was dit natuurlijk ook een nieuwe ervaring. Gelukkig was hij met een groep die het vaker heeft gedaan. “Normaal ga ik twee dagen voor de wedstrijd er naar toe, dit keer was dat vijf dagen. Het was echt leuk om met zo een grote groep iets nieuws te ervaren”, zegt van Steenis vol enthousiasme, “Het was echt top en ik mocht overal gebruik van maken. Gegard had echt alles en iedereen bij zich. Hij had een voedingsspecialist, een dokter, allemaal speciale gasten die er voor je zijn.Het was echt een mooie ervaring en ik heb heel veel nieuwe dingen geleerd”. 

Van Steenis kreeg niet veel media aandacht maar was daar ook helemaal niet mee bezig. “Op dat moment zit ik er niet echt aan te denken. Het is wel mooi, de media enzo, maar de focus moet de wedstrijd zijn en je dieet. Je geniet veel meer met een volle maag. Ik dacht alleen aan afvallen, afvallen, afvallen terwijl je maten daar volop aan het eten zijn”, zegt van Steenis schaterlachend.

 

De wegingen

Van Steenis zag zijn tegenstander Steven Skrzat pas voor het eerst tijdens de ceremoniële weging. De officiële weging wordt vaak meestal één dag van te voren gehouden. Skrzat had problemen met het behalen van zijn gewicht en had meer tijd nodig. De ceremoniële wegingen vinden altijd plaats in de avond voor de partij en zijn toegankelijk voor publiek.  “Tijdens de staredown zag ik Skratz voor het eerst”, verteld van Steenis, “Het was professioneler dan wat ik gewend ben. Normaal is het in een klein groepje, in een kleine gym. Dit keer waren er heel wat mensen bij”.

Voordat MMA-atleten echt de strijd met elkaar aangaan doen ze altijd een staredown. De atleten staan dan recht tegenover elkaar en proberen hun tegenstander te intimideren. “Hij kwam wel wel heel respectvol naar me toe. Natuurlijk ging hij wel een beetje boos kijken maar dat intimideert mij niet. Ik ging gewoon rechtop staan, keek hem diep in zijn ogen en vanaf toen was het game-on”, geeft van Steenis zelfverzekerd aan,“Zodra je elkaar ziet is de wedstrijd eigenlijk al begonnen. Ik wil alles winnen, de staredown en de partij. Je wil gewoon ‘the bigger man’ zijn. Je kunt niet laten zien dat je bang bent. Zodra hij dat ziet dan geef je hem al teveel zelfvertrouwen.”

 

Van de kleedkamer naar de kooi

Voordat de atleten de Bellator-arena instappen gaat er veel om in hun hoofd. Het is best een stressvolle gedachte om te weten dat je binnen een paar uur de kooi instapt met een tegenstander die je een kopje kleiner wil maken. Ook van Steenis voelt die druk. “Dat is echt een kutgevoel. In de kleedkamer zelf laat ik het niet zien maar zit ik mezelf helemaal op te vreten. Je moet om half acht vechten en je hoopt dat het al acht uur is.Als je richting de kooi loopt denk je ook ‘Oh shit het gaat gebeuren. Er is geen weg meer terug’. Eenmaal  bij de kooi denk ik: ‘Kut man, het gaat echt gebeuren’. Er gebeurt van alles in mijn hoofd maar zodra ik één stap in de kooi heb gezet, voel ik me thuis en valt alles weg. Dan denk ik ‘Hey motherfucker, je bent van mij'”. 

 

Partij tegen Skrzat

Van Steenis wist de partij al in de eerste ronde te beëindigen. Zelf had hij toch iets langer willen vechten. “Hij trapte mijn been onderuit toen ik een front kick wou doen. Uiteindelijk telt het dat je hand de lucht in gaan maar het liefst had ik wat meer laten zien. Je traint zo hard en lang en dan wil je jezelf wel testen, geeft van Steenis aan, “Ik ben echt wel blij hoor, ik had de reverse triangle aan kunnen zetten maar ik wou graag een TKO op mijn record hebben”.

 

Na de partij

Toen zijn partij voorbij was ging van Steenis terug naar zijn kleedkamer om contact op te nemen met het thuisfront. Daarna moest hij direct omschakelen om in de hoek te staan bij Gegard Mousasi. Die nam het op tegen Alexander Shlemenko.

Van Steenis over Mousasi vs Shlemenko: “Als MMA-vechter moet ik zeggen dat ik het een goede partij vond omdat hij in principe 3 rondes met één oog heeft gevochten. Zelf heb ik ook een keer mijn oogkas gebroken in de tweede ronde en dan kan je helemaal geen diepte meer zien. Mousasi heeft dat drie rondes volgehouden. Het was overleven maar nog steeds heeft hij gewonnen. Als hij het met twee ogen had gevochten denk ik dat hij de wedstrijd vroegtijdig had beëindigd.”

 

Het thuisfront

 

Van Steenis heeft indruk gemaakt met zijn eerste Bellator-partij. Fans wisten zijn social media accounts te vinden maar van Steenis had na zijn debuut meer de behoefte aan tijd met de mensen die het dichts bij hem staan. “Ik ben met mijn ouders uit eten gegaan en met mijn vriendinnetje een weekendje naar Zeeland geweest, verteld hij over het vieren van zijn overwinning. MMA blijft een harde sport en zijn ouders vinden het natuurlijk erg spannend wanneer van Steenis een partij moet draaien. “Mijn vader vreet zich helemaal op en blijft graag uit de buurt bij mij. Hij is bang dat ik daar dan ook last van ga krijgen. Mijn moeder steekt een kaarsje voor mij aan. Ze kijkt alleen naar de foto, ze heeft stukjes gezien van de partij maar had liever gehad dat ik een andere sport had gekozen”, lacht van Steenis.

 

De toekomst

 

Wat de nabije toekomst brengt voor van Steenis is nog niet duidelijk, hij doet het rustig aan. “Ik wil elke keer beter worden en zo snel mogelijk een nieuwe partij pakken . Het liefst wanneer Gegard op de kaart staat want dan kunnen we weer samen trainingskamp doen. Als het kan dan zou ik in februari of maart wel weer een partij willen pakken. Ik moet wel voldoende tijd hebben voor mijn trainingskamp, niet dat ik op het laatste moment in moet vallen. Dit heb ik vaak gedaan bij mijn andere partijen maar dat ga ik nu niet meer doen. Ik wil langzaam naar de top en zo gezond mogelijk de partijen instappen, zonder blessures”. 

Van Steenis richt zijn pijlen op de top maar heeft geen haast om daar te komen.


Delen: