Naar nieuws

De Bellator kampioenen

15 juni 2018

Delen:
Nieuws

Elke MMA-atleet wil kampioen worden. Alles kan gebeuren in MMA en niet iedereen krijgt de kans om te vechten voor de titel. Heb je de titel eindelijk, dan moet je hem ook nog weten te behouden. Bellator kiest natuurlijk altijd de beste tegenstander voor de kampioenen. Op dit moment heeft Bellator tien gewichtsklassen waarvan er twee divisies zonder kampioen zitten. Wie staan er momenteel aan de top?

 

Vedergewicht (Dames) – Julia Budd (sinds 03/03/ 2017)

In 2015 tekent de kickboks-expert bij Bellator en won drie achtereenvolgende partijen.  Na deze reeks overwinningen krijgt Julia Budd de kans van haar leven. In 2017 mag Budd vechten voor de eerste vedergewicht titel op Bellator 174. Tegenover haar staat onze eigen Marloes Coenen. Budd weet de partij af te sluiten met een TKO in de vierde ronde.

Hetzelfde jaar verdedigt de kampioen haar titel tegen Arlene Blencowe met succes en heeft ze tot de dag van vandaag gordel nog steeds in bezit. Budd is een kickbokser van top niveau die zichzelf heeft weten te ontwikkelen tot een all round MMA-atleet. Ze is moeilijk naar de grond te krijgen en nog moeilijker om haar daar te houden. Een gevaar voor elk vedergewicht.

 

Vedergewicht – Patrício Freire (sinds 21/04/2017)

Om zichzelf wat weerbaarder te maken besloot Patricio Freire op zijn tiende Brazialiaanse Jiu Jitsu lessen te volgen. Na zes jaar maakt Freire de overstap naar MMA en vocht zijn eerste partij. Na een ongeslagen winreeks van 12 vecht Freire in 2010 voor het eerst bij Bellator. Patricio deed mee aan het tweede vedergewicht seizoen en haalde het later dat jaar tot in de finale. Hier verloor hij de eerste MMA-partij uit zijn carrière door Joe Warren. Freire gaf nooit op en won 2011 het vedergewicht toernooi.

In 2013 kreeg hij de kans om te vechten voor de titel. Hij verloor het titelgevecht van Pat Curran maar kreeg na het winnen van nog een toernooi de kans op wraak. In 2014 wint hij de vedergewicht titel in de rematch tegen Curran. Hij verdedigt zijn titel twee keer met succes. Daniel Straus stopt de reeks van Freire en pakt in 2015 de titel af. Twee jaren later krijgt Freire de kans om wraak te nemen. Hij dwingt Straus af te tikken in de tweede ronde tijdens Bellator 178 en heeft de titel sindsdien in zijn bezit. Freire heeft de ervaring, de staande kwaliteiten en het grondwerk om de titel nog lang in zijn bezit te houden.

 

Lichtgewicht – Brent Primus (sinds 24/06/2017)

De ongeslagen Brent Primus tekent in 2013 bij Bellator. Hij is een Braziliaanse Jiu Jitsu talent die zijn zwarte band in slechts zes jaar heeft weten te verdienen. Voordat hij bij Bellator kwam had hij al een record opgebouwd van 2-0. Primus weet de nul te behouden en verlengt zijn win reeks naar 7-0.  Hiermee verdient hij een titelgevecht. In 2017 staat hij tijdens Bellator NYC tegenover Michael Chandler voor de lichtgewicht titel. Primus blesseert zijn tegenstander door lowkicks en wint met een TKO.

 

Licht zwaargewicht: Ryan Bader (sinds 24/06/2017)

Inderdaad, één van de finalisten van het Bellator Grand Prix toernooi is ook de licht zwaargewicht kampioen. Ryan Bader is een meedogenloze wordtelaar die zijn achtergrond goed gebruikt in MMA. Na vele toppartijen in de UFC  vocht hij  in 2017 zijn eerste partij voor Bellator. Bader kreeg direct een titelgevecht en nam het op tegen de toenmalige kampioen Phil Davis. Bader won de partij via unaniem jurybesluit en greep de titel. Hij verdedigt de titel met succes door Linton Vassell in 2017 te stoppen met een TKO. Mocht Bader het Bellator Grand Prix toernooi winnen, dan is hij kampioen van twee divisies.

 

Bantamgewicht – Darrion Caldwell (sinds 06/10/2017)

De gerenommeerde worstelaar maakt zijn Bellator-debuut in 2014. Tijdens Bellator 112 krijgt hij Lance Surma in de eerste ronde in een guillotine choke. Surma kon niets anders doen dan aftikken. Na zijn debuut is Caldwel twee jaar ongeslagen en verlengt hij zijn winreeks tot 9-0. In 2016 komt er een eind aan het onbevlekte record van Caldwell. Hij verliest op Bellator 159 zijn partij tegen Joe Taimanglo via submission in de derde ronde. Hij krijgt zijn wraak en wint later in 2016 de rematch. Het jaar erop krijgt Caldwell de kans om Eduardo Dantas uit te dagen voor de titel. Hij pakt de kans met succes en wint de bantamgewicht titel via unaniem jurybesluit. Door het worstelen weet Caldwell zijn tegenstanders goed te neutraliseren en uit te putten. Dan pakt hij zijn kans en gaat hij vaak voor een submission.

 

Vlieggewicht (Dames) – Ilima-Lei Macfarlane (sinds 03/10/2017)

Ook de dames-vlieggewichten kennen slechts één kampioen: de ongeslagen Ilima-Lei Macfarlane. Na vijf amateur partijen won Macfarlane in 2015 haar eerste professionele MMA-partij. Bellator was onder de indruk en gaf haar de kans om te vechten voor het grote publiek. Macfarlane grijpt de kans en wint zes partijen op een rij voordat ze de kans krijgt om te vechten voor de titel. In 2017 deelt Macfarlane de Bellator-kooi met Emily Ducote voor de allereerste vlieggewicht titel van Bellator. In de laatste twee minuten van de vijfde ronde krijgt ze haar tegenstander in een triangle armbar. Ducote kan niets anders doen dan aftikken. Macfarlane wint de titel en verlengt haar ongeslagen professionele winreeks naar 7-0. Naast Bellator-kampioen is Macfarlane ook de vlieggewicht-kampioen bij BJJ (Brazialiaanse Jiu Jitse) organisatie EBI.

Weltergewicht – Rory MacDonald (sinds 20/01/2018)

De zeer geprezen MacDonald komt in 2017 bij Bellator en wordt direct in het diepe gegooid. Hij is één van de grootste talenten die de organisatie heeft binnengehaald en hij laat meteen zien waarom. Tijdens de hoofdpartij van Belator 179 staat Paul Daley hem op te wachten . MacDonald overleefde de sloopkogels van zijn tegenstander en dwong Daley in de tweede ronde af te tikken. MacDonal is een allround MMA-atleet met sterk worstelen en een onmenselijk incasseringsvermogen. Na de overwinning op Daley  verdient MacDonald een titelgevecht tegen Douglas Lima. Ook deze partij tegen weet hij te winnen. Na vijf rondes strijden geeft de jury de overwinning aan MacDonald. Hij verlaat Bellator 192 als kampioen en neemt de gordel mee naar Canada.

 

Middengewicht – Gegard Mousasi (sinds 25/05/2018)

Gegard Mousasi is één van de weinige Nederlandse MMA-veteranen die nog steeds op top niveau actief is. Je hebt specialisten die goed zijn in één specifiek onderdeel van MMA. En je hebt Mousasi.  Door de jaren heen heeft hij laten zien dat hij kan worstelen met worstelaars en zonder al teveel moeite kan staan met kickboksers. Hij herenigd zich na jaren weer met Scott Coker en tekent in 2017 bij Bellator. De twee hebben natuurlijk al een verleden. Mousasi is namelijk al eerder kampioen bij een MMA organisatie die geleid werd door Coker. Na een pittige overwinning op Alexander Shlemenko maakt Mousasi zich klaar voor een titelgevecht.

 

Tijdens Bellator 200 toonde hij geen genade en stuurde hij Rafael Carvalho met lege handen naar huis. In minder dan 5 minuten wist Mousasi de scheidsrechter te overtuigen om de partij te stoppen.Hij wint via TKO en neemt de titel mee naar Nederland. Na het winnen van de titel daagt Mousasi de huidige weltergewicht kampioen Rory MacDonald voor een ‘superfight’. Er is nog niks officieel aangekondigd maar hier zitten de fans wel op te wachten.

 

Zwaargewicht: Geen


Voor het bekronen van een kampioen in het zwaargewicht is het Bellator Heavyweight Grand Prix toernooi in leven geroepen. Op dit moment zijn er nog vier zwaargewichten over in het toernooi. Chael Sonnen staat in de eerste halve finale tegenover Fedor Emelianenko. In de andere halve finale gaat Matt Mitrione de confrontatie aan met Ryan Bader. De uiteindelijke winnaar zal de eerste zwaargewicht kampioen zijn sinds 2016.

Strogewicht (Dames) – Geen

De laatste kampioen van deze divisie is Zoila Gurgel. In 2010 begon het toernooi voor de strogewichten van Bellator. Gurgel won haar eerste partij van Jessica Penne via unaniem jurybesluit. In de tweede partij van het toernooi stond ze tegenover Jessica Aguilar. Ook deze partij won Gurgel. In de finale stond ze tegenover Megumi Fuji. Door haar controversiele overwinning op Fuji won Gurgel de titel. Na ene paar partijden, zonder titel op het spel, maakt Gurgel de overstap naar een andere organisatie. Sinds die tijd is er geen kampioen bij de strogewichten.


Delen: