Naar nieuws

De do’s en don’ts na het verwijderen van een tatoeage

21 december 2017

Delen:
Nieuws

Wie een tatoeage laat zetten doet er natuurlijk alles aan om zo tevreden mogelijk te zijn met het eindresultaat. Het zoeken van de juiste artiest, goed nadenken over het ontwerp, de tijd nemen om de keuzes te laten bezinken… Hoe goed je je ook voorbereidt, soms kan er veel veranderen, en ben je er misschien zelfs zo op uitgekeken dat je de tatoeage compleet wilt laten verwijderen.

Voor je besluit een tatoeage te verwijderen dien je de verschillende mogelijkheden te overwegen aangezien laserverwijdering nou eenmaal veel pijn doet en de nodige verzorging vraagt. Denk bij je volgende tatoeage extra goed na: kies niet voor één van de meest verwijderde tatoeages, voorkom beginnersfouten en overweeg anders, als je wispeltuerig bent, tijdelijke inkt.

Wie toch een tattoo laat verwijderen, moet niet denken dat ze na paar sessies en een beetje zalf smeren wel klaar zijn; hieronder vind je enkele do’s en dont’s voor de wondverzorging na laserverwijdering.

 

Do: verzorg die wond!

Net als een verse tatoeage is een verwijderde tatoeage een wond en moet hij als dusdanig behandeld worden. Je huid is met lasers verbrand om de pigment eruit te schroeien, dus hoe beter je de huid verzorgt, hoe groter de kans dat de wond er als normale huid uitziet. Hiermee voorkom littekens en lelijke vlekken!

 

Don’t: schaapachtig opvolgen wat op internet staat

Als je een tattoo laat verwijderen doe je dat vanzelfsprekend bij een professional. Net als bij het laten zetten van een tatoeage dien je goed naar die professional te luisteren: hij of zij heeft bakken aan ervaring en weet beter dan wie dan ook hoe je jouw specifieke wond moet verzorgen. Volg de tips op die je krijgt en praat er samen over, want wat op internet staat is niet perse op jou van toepassing.

 

Do: actie ondernemen in de eerste 24 uur

De eerste 24 uur na een verwijderingsbehandeling zijn cruciaal omdat de huid ontzettend rood gaat worden, er een brandend gevoel optreedt en/of de huid opzwelt. Houd er een koud kompres op en houd de wond hoog (in ieder geval boven je eigen lichaam) om pijn en zwellingen te verminderen.

 

Don’t: heet douchen of een sauna bezoeken

Vermijd na het verwijderen van een tattoo heet water, dat is namelijk erg slecht voor de wond. Dus niet heet douchen, bubbelbaden en bijvoorbeeld ook sauna’s moeten vermeden worden. Dit is vooral de eerste dagen erg belangrijk.

 

Do: antiseptische zalf of poeder aanbrengen

Luister hierbij goed naar de dokter die de behandeling bij je doet. Krijg je een zalfje of iets dergelijks mee, smeer die dan op volgens de instructies die je meekrijgt en alles moet goed komen.

 

Don’t: zwemmen

Het zal je verbazen hoeveel mensen na het zetten of verwijderen van een tatoeage meteen gaan zwemmen, zonder zich te realiseren dat chloor en zout desastreus zijn voor eenwond. Niet alleen doet het chloor van een zwembad en het zout van de zee pijn, het verhoogt de kans op infecties, waarna het bijna een zekerheid is dat de huid er lelijker uit gaat zien.

 

Do: houd het schoon en droog

“Duh”, horen we je denken, maar het is nu eenmaal van cruciaal belang dat je de wond schoon en droog houdt. Hiermee wordt de kans op infecties een stuk kleiner, en verloopt het helingsproces een stuk beter. Let er trouwens op dat de waterdruk die erop komt niet te hoog is wanneer je de wond schoonmaakt.

 

Don’t: krabben of blaren lekprikken

Het kan moeilijk zijn, maar blijf gewoon van die wond af. De kans is aanwezig dat het begint te jeuken en er ontstaan door de hitte misschien zelfs blaren, maar als je eenmaal begint met krabben of een blaar lek prikt wordt de kans op littekens erg groot. Bij twijfel: bel de dokter.

 

Do: water drinken

We klinken misschien als je moeder omdat we zeggen dat je voldoende water moet drinken, maar als je een wond hebt is dat cruciaal. Blijf gehydrateerd en je huid blijft een stuk gezonder, waardoor hij beter heelt.

 

Don’t: dokter niet raadplegen

Denk niet dat je zelf alles wel weet omdat je al dertig tatoeages hebt of al drie keer eerder een tattoo hebt laten verwijderen. Iedere tatoeage, iedere plek op het lichaam en iedere dokter is uniek, dus geen enkel genezingsproces zal 100% hetzelfde zijn. Ben je bang dat er iets fout gaat, of twijfel je of je iets fout doet, schroom dan niet de dokter die de behandeling heeft gedaan te bellen. Het kan alleen maar ten goede komen van je eigen huid.

 

Do: een paracetamolletje

Heb je nou echt veel last van de wond, neem dan een paracetamol, maar neem er niet te veel. Ook met aspirine, ibuprofen en andere pijnstillers moet je oppassen omdat ze de kans op blauwe plekken en bloed (door de bloedverdunning) vergroten.

 

Don’t: naar de zonnebank

Enkele weken (4-6) voor en na de behandeling dien je zonnebanken, spray-on kleurtjes en geconcentreerde hoeveelheden Uv-straling te vermijden.

 

Do: haar groeien

Mensen hebben nou eenmaal haar op hun lichaam, en hoewel je dat misschien graag zou verwijderen op specifieke plekken, wordt het natuurlijk afgeraden om met een scheermes over net behandelde huid te gaan. Laat die haren dus maar even groeien!

 

Don’t: een week later weer onder de naald

Wees zuinig op de huid die je hebt, want hoewel zo’n tattooverwijdering wonderen verricht betekent het bestaan van deze technologie niet dat je te pas en te onpas nieuwe tatoeages op je lichaam kunt zetten en verwijderen. Het verwijderen van een tattoo is vaker duurder dan het zetten ervan, dus wie goed nadenkt over zijn tatoeages en geen spijt krijgt houdt mooi geld over om te investeren in nieuwe inkt.


Delen: