Naar nieuws

Kevin James: van worstelaar tot superster in Hollywood

1 oktober 2018

Delen:
Nieuws

Kevin James was al eerder te zien tijdens de Vrijdagavond Filmavond. Moest hij in Pixels – als president van de Verenigde Staten – het spotlicht nog delen, vrijdag 5 oktober zie je James als bewaker van een winkelcentrum in de televisiepremière van Paul Blart: Mall Cop 2. Een portret.

Kevin James wordt op 26 april 1965 geboren als Kevin George Knipfing op Long Island, New York. Op school blinkt hij vooral uit in sport. Eerst als zeer succesvol worstelaar in hetzelfde team met de latere WWE-ster Mick Foley, later tijdens zijn studie aan de State University of New York at Cortland in het American Football team. Aan beide sportdromen komt wegens rugblessures echter een voortijdig einde.

Maar James beschikt over nóg een groot talent, hij heeft de gave om mensen aan het lachen te maken. Vanaf eind jaren ’80 treedt hij, net als zijn broer Gary overigens, regelmatig op als stand-up comedian. Dat leidt in de eerste helft van de jaren ‘90 tot zijn eerste televisieoptredens. Zo is hij onder meer twee seizoenen lang de omroeper in het populaire sportprogramma SandBlast van MTV.

Wanneer hij vervolgens in 1996 het ‘Just for Laughs’ Montreal Comedy wint en van New York naar Los Angeles verhuist, komt ook zijn acteercarrière op gang. Tijdens zijn stand-up comedy werk is hij goed bevriend geraakt met Ray Romano, die James een terugkerend rolletje in zijn sitcom Everybody Loves Raymond bezorgt. Televisiekijkend Amerika sluit hem direct in het hart en na een aantal gastoptredens leidt dat tot de ontwikkeling van zijn eigen serie: King of Queens. In 2007, na negen seizoenen, valt het doek voor de populaire sitcom rond Doug en Carrie Heffernan.

James is op dat moment al uitgegroeid tot één van Amerika’s bekendste komieken en ook zijn ster in Hollywood is reizende. Een andere bekende komiek geeft hem in 2004 de kans ook op het witte doek te debuteren. Adam Sandler bezorgt James namelijk een klein rolletje in de romantische komedie 50 First Dates. De start van een samenwerking die tot de dag van vandaag, en al tientallen producties samen, voortduurt.

Een jaar na 50 First Dates speelt de komiek zijn eerste grote filmrol. In Hitch is hij te zien als Albert, een klant van de door megaster Will Smith gespeelde datingcoach Alex ‘Hitch’ Hitchens. De film is een groot succes, mede door het volgens vele critici “hartverwarmende spel van James en Smith”. Na het stoppen van King of Queens, waarvoor James in 2006 nog wel een nominatie voor een Emmy Award ontvangt, richt de komiek zich dan ook volledig op zijn filmcarrière. Waarbij hij prima weet wat zijn beperkingen zijn. “Ik zal nooit James Bond spelen”, laat hij destijds optekenen in een interview.

Naast dat hij te zien is in tal van filmkomedies, wordt James ook regelmatig gevraagd als stemacteur. Zijn bekendste stemrollen zijn die van Officer Landers in Monster House, Otis the Cow in Barnyard en Frankenstein in de tot nu toe drie Hotel Transsylvania-films. Het zorgt ervoor dat zowel jong als oud hem in de armen sluit. Niet voor niets wordt de komiek gevraagd om in maart 2010 de Nickelodeon Kids’ Choice Awards aan elkaar te babbelen.

Gezien zijn populariteit gunt filmstudio Sony hem in 2009 zijn eerste dragende rol als winkelcentrumbewaker. Paul Blart: Mall Cop betekent, na eerder enkele afleveringen van tv-series, niet alleen zijn debuut als scenarioschrijver, de film is een groot kassucces. Dat schrijven gaat hem trouwens goed af, ook aan The Zookeeper en Here Comes The Boom – waarvoor James kan putten uit zijn eigen ervaringen als worstelaar – schrijft de komiek mee.

In 2015 verschijnt Paul Blart: Mall Cop 2, waarvoor de hoofdrolspeler opnieuw meepent aan het script. Dit keer verlaat de winkelcentrumbewaker zijn geliefde West Orange Pavilion Mall in New Jersey om samen met zijn dochter Maya af te reizen naar een vakbeurs voor beveiligers in Las Vegas. Juist die beurs is het doelwit van een stel criminelen. Maar die hadden buiten Paul Blart gerekend.

Paul Blart: Mall Cop 2 betekent vooralsnog de laatste grote bioscoopfilm voor James, samen met echtgenote Steffiana De La Cruz vader van drie dochters en een zoon. Hij is nog wel te zien in de Netflix-films True Memoirs of an International Assassin en Sandy Wexler en ontwikkelt met Kevin Can Wait bovendien een nieuwe sitcom. Na twee seizoenen valt afgelopen zomer het doek voor die televisieserie. Maar het is vast niet het laatste wat we van Kevin James zullen horen.

Je ziet Kevin James vrijdag 5 oktober om 20:30 op Spike in Paul Blart Mall Cop 2.


Delen: