Naar nieuws

Lyoto Machida: De nieuwste aanwinst van Bellator

5 juli 2018

Delen:

Bellator blijft maar grote namen binnenhalen waarvan  Lyoto ‘The Dragon’ Machida de meest recente aanwinst is. De Braziliaan behoort tot de absolute top van de wereld. Hierdoor zullen alle middengewichten op hun hoede moeten zijn. Nog niet bekend met Machida? Wij stellen hem graag aan je voor!

 

Voormalig UFC kampioen

Na een indrukwekkende reeks van 7 overwinningen bij lokale organisaties, tekent Machida in 2007 een contract bij de UFC als licht-zwaargewicht. Met winstpartijen op onder andere Tito Ortiz en Thiago Silva verlengd hij zijn reeks naar 14-0 voordat hij Rashad Evans mag uitdagen voor de titel. In 2009 krijgt Machida, na het uitvallen van Quinton Jackson, de kans om in te vallen tegen de toenmalige kampioen Rashad Evans.

In de eerste ronde deelt hij rake klappen uit aan de kampioen maar kon hij niet de trekker echt overhalen. In de tweede ronde gaat Machida op dezelfde voet door en slaat Evans, na hem een paar keer goed geraakt te hebben, naar het canvas. Lyoto bleef een jaar lang kampioen waarna hij uiteindelijk zijn titel verloor aan Mauricio ‘Shogun’ Rua. Machida heeft na het winnen van de titel nog twee keer voor een titel gevochten. Één keer bij de lichtzwaargewichten en één keer bij de middengewichten. Beide keren greep hij naast de belt. Nu zal hij zijn kans proberen te grijpen bij Bellator.

 

Gewonnen van Mousasi

Machida is dus in het verleden in meerdere gewichtsklassen actief geweest. Of hij dat ook bij Bellator gaat doen is nog niet zeker. Wat wel noemenswaardig is, is dat hij in dezelfde divisies actief is geweest als onze landgenoot én huidige middengewicht kampioen Gegard Mousasi. De twee veteranen hebben elkaar namelijk in 2014 al eerder ontmoet. Machida behoort tot de kleine groep van zes MMA-atleten die een winstpartij op hun naam hebben tegen Mousasi.

Tijdens hun partij had Mousasi moeite met de beweeglijkheid van zijn tegenstander waardoor Machida de winst behaalde via jurybesluit. Met de komst van Machida bij Bellator kun je verwachten dat de organisatie de twee atleten opnieuw tegenover elkaar zullen zetten. Maar eerst zal Mousasi zijn titel moeten verdedigen tegen Rory MacDonald.

 

Zijn broer vecht ook bij Bellator

 

Lyoto’s oudere broer, Chinzo Machida is ook een Bellator- atleet. Hij maakte zijn debuut bij de organisatie in 2016 met een record van 3-2. In de tijd dat hij voor de organisatie vocht heeft hij twee partijen vroegtijdig beëindigd via (T)KO. Hierdoor groeide zijn record naar 5-2. In 2017 stond Chinzo tegenover James Gallagher tijdens Bellator 180. Zijn tegenstander kreeg hem neer met een takedown en dwong Chinzo af te tikken door de rear-naked choke aan te zetten.

 

Vechtstijl

 

Het is als tegenstander heel lastig om iemand te vinden die de stijl van Machida kan imiteren. Zijn karate-stijl is haast niet te voorspellen. Hij kan vanuit verschillende posities aanvallen, ongeacht welke voet voor staat. Machida is beweeglijk en calculeert de afstand die hij moet nemen om een aanval te ontwijken of zelf de aanval in te zetten. De Braziliaan valt vaak aan met flitsend snelle combinaties en neemt dan weer afstand.

Wel zie je dat hij voornamelijk een counter-vechter is die reageert op de bewegingen van zijn tegenstander. Machida is een geduldige MMA-atleet waardoor hij goed gebruik maakt van de fouten van zijn tegenstanders. Naast zijn 3e graads zwarte band in Karate heeft Machida ook een zwarte band in Braziliaans Jiu Jitsu. Met twee van zijn 24 overwinningen op submission gebruikt hij vooral de defensieve technieken uit de sport.

 

Bellator debuut

Wanneer atleten tekenen bij Bellator komt het niet vaak voor dat zij direct een titelgevecht krijgen. Bij Machida zou het een optie kunnen zijn maar dat heeft meerdere factoren. Mocht hij in de lichtzwaargewicht divisie een titelgevecht willen, dan zal hij moeten wachten tot de huidige kampioen Ryan Bader klaar is met het zwaargewicht toernooi.

Zou Machida voor een titelgevecht in het middengewicht willen gaan, dan zou hij moeten wachten op de winnaar van Mousasi en MacDonald. Vaak zie je dat Bellator er toch voor zorgt dat debutanten eerst een partij draaien tegen een gevestigde Bellator atleet. Wat er ook gebeurt, de hele MMA-gemeenschap zal gespannen toekijken hoe ‘The Dragon’ zijn avontuur voortzet bij Bellator.


Delen: