Naar nieuws

Petit is zijn naam, groots is zijn ‘Walk’

10 september 2018

Delen:
Nieuws

In de vroege ochtend van 7 augustus 1974 deed koorddanser Philippe Petit iets wat niemand eerder deed en ook niemand hem zal nadoen. Zijn ‘skywalk’, zonder enige beveiliging, over een stalen kabel tussen de Twin Towers zie je in The Walk, de film van Robert Zemeckis (Back to the Future, Forrest Gump, Cast Away) die vrijdag 14 september tijdens Vrijdagavond Filmavond op Spike zijn televisiepremière beleeft. Maar wie is eigenlijk die Fransman die de geschiedenisboeken inging vanwege deze ‘artistieke misdaad van de eeuw’?

De in het Franse Nemours – een klein stadje iets ten zuiden van Parijs – geboren Petit, zoon van een legerpiloot, is pas 18 jaar wanneer hij, tijdens een bezoek aan de tandarts, in 1968 leest over de bouw van het World Trade Center in New York City. Hij raakt gelijk gefascineerd door de twee fameuze torens van het complex, die liefkozend de Twin Towers worden genoemd. Vrijwel direct besluit Petit dat hij wil koorddansen tussen de twee torens.

Pas twee jaar eerder begon hij met die gevaarlijke sport. In latere interviews vertelt Petit dat hij zichzelf al binnen één jaar alle mogelijke trucjes had aangeleerd en op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Die vindt de Fransman in de in aanbouw zijnde torens in het financiële hart van New York. Daarbij gaat Petit zeker niet over één nacht ijs, liefst zes jaar lang bereidt hij zijn beroemde wandeling minutieus voor.

In die periode leest de koorddanser alles wat hij kan over het World Trace Center en dan vooral over die twee majestueuze torens en hun constructie. Daarnaast oefent hij vast met het stiekem spannen van kabels tussen twee objecten om hier vervolgens overheen te lopen en stunts uit te voeren. Dat doet hij onder meer in 1971 op de Notre Dame en twee jaar later bij de Sydney Harbour Bridge. De Twin Towers zijn echter andere koek dan de beroemde kathedraal in Parijs of de bekende brug in de Australische havenstad. 

Want hoe krijgt Petit zijn 61 meter lange stalen kabel gespannen tussen de twee torens die 42 meter uit elkaar liggen? En met welke weersomstandigheden heeft hij te maken op ruim vierhonderd meter hoogte? Om antwoorden op die vragen te krijgen, sluipt de Fransman regelmatig de bouwplaats op en betreedt hij de in aanbouw zijnde torens voor onderzoek.

Uiteindelijk slaagt Petit erin op 7 augustus 1974, amper een week voor zijn 25e verjaardag, als eerste en enige persoon ooit te koorddansen tussen de bij de aanslagen van 11 september 2001 vernielde Twin Towers. Liefst 45 minuten lang wandelt, danst, knielt en ligt hij op de kabel, voor hij besluit zich over te geven aan politieagenten die massaal op de stunt zijn afgekomen.

De Fransman, in The Walk gespeeld door acteur Joseph Gordon-Levitt, komt uiteindelijk goed weg. De autoriteiten laten alle aanklachten vallen wanneer Petit, die tijdens de opnames van The Walk optreedt als coach van Gordon-Levitt, toezegt op te zullen treden voor kinderen in Central Park, het beroemde stadspark van New York City. De stad waar hij, op inmiddels 69-jarige leeftijd, nog steeds woont.


Delen: