Naar nieuws

De pin-up tattoo: het boegbeeld van vrouwelijke seksualiteit en zelfverzekerdheid

22 mei 2017

Delen:
Nieuws

In de tweede aflevering van Ink Master: Meesters van de Lage Landen moeten de kandidaten aan de slag met een oude bekende in de tattoowereld: de pin-up tattoo (in traditionele stijl). Dat wil zeggen dat elke Ink Master in spe moet kunnen laten zien een vrouw op hun canvassen te kunnen inkten, maar niet zómaar een vrouw.

Vrouwen (en mannen) werden al sinds de 19e eeuw zo mooi mogelijk in beeld gebracht om af te drukken en aan een muur op te hangen, maar niet elke afbeelding van een vrouwelijk lichaam is genoeg om de term pin-up te verdienen. Waar komt de tattoo-stijl eigenlijk vandaan, wat is het überhaupt en waarom zou je het laten zetten?

 

Het begin van pin-up tattoo’s

Rond 1890 begon men al met het ophangen van afbeeldingen van beeldschone vrouwen, maar het duurde tot rond de Tweede Wereldoorlog voor de term ‘pin up’ in het Engels werd bedacht. Deze term kwam op door de opmars van fotografie: vrouwen konden nog beter in beeld gebracht worden, en dat zorgde ervoor dat sommige modellen werden gezien als ‘pin-upgirls’. Zo mooi dat je ze direct uit een magazine o.i.d. wilt scheuren om aan je muur op te hangen: symbolen van vrouwelijke seksualiteit én zelfverzekerdheid. Vrouwen als Betty Grable en Rita Yank belandden zo overal ter wereld aan de muur, en dat bood inspiratie voor een tattoo-stijl.

 

Traditionele pin-up

De traditie van zeelieden die een tatoeage laten zetten dateert al weer ergens uit de tweede helft van de 18e eeuw, al waren de ontwerpen in het begin zeker niet altijd vrouwen (vaak schepen, ankers, harten en rozen). Het is onduidelijk wanneer de eerste pin-up tattoo’s precies werden gezet, maar het was vroeger al gebruikelijk voor zeemanslieden om een tatoeage van een mooie vrouw te nemen. Vaak werd die tatoeage gepersonaliseerd, met kleine elementen die de zeeman deden denken aan de vrouw die thuis op hem zat te wachten. Het haar, een accessoire of zelfs de hele gelijkenis lieten de zeemannen voor hun gevoel toch iets dichter bij hun geliefde blijven, en ook vandaag de dag worden er nog regelmatig zulke pin-uptatoeages gezet.

Een populaire pin-upartiest is Sailor Jerry, bekend als een van de grondleggers van de old school-stijl. Vanuit een tattooshop op Hawaï inspireerde hij de hele wereld, met als resultaat ontwerpen als die je hierboven ziet. Hoewel de klassieke pin-ups als die Sailor Jerry ontwierp niet meer zo vaak aan bod komen, bevatten ook hedendaagse pin-uptatoeages nog veel van de kenmerkende elementen van deze ouderwetse pin-ups:

  • Een aantrekkelijke vrouw
  • Grote borsten
  • Lange benen
  • Kort rokje of hotpants
  • Jarretelkousen of pantykousen
  • Hoge hakken

In de tweede aflevering van Ink Master: Meesters van de Lage Landen moeten de kandidaten zo’n tattoo kunnen zetten. Dit is dus in de traditionele stijl, die al weer zover teruggaat als de 18e eeuw (mede door de beperkte middelen van tatoeëerders destijds) en gekenmerkt wordt door duidelijke, zwarte lijnen, een gelimiteerde hoeveelheid kleuren (vaak grote vlakken blauw, rood, groen en geel), weinig detail en ongenaakbare precisie. Omdat vroeger portretten simpelweg nog niet gezet konden worden, zitten er weinig details in de gezichten van de modellen en hetzelfde geldt voor schaduwen. Vaak krijgt een traditionele tattoo ook een tekst erbij, bijvoorbeeld op een stuk lint onderaan de tatoeage.

 

Waarom pin-up?

Iedereen heeft een andere reden om een tattoo te laten zetten. Er gaan verhalen dat sommige zeelieden, die toch het grootste gedeelte van het jaar omringd werden door andere mannen, hun seksualiteit wilden vereeuwigen op hun eigen lichaam in de vorm van een pin-upmodel. Anderen deden het dus als aandenken aan hun geliefde, terwijl er ongetwijfeld ook mensen tussen zitten die gewoon graag naar een mooie vrouw kijken. Maar dat wil niet zeggen dat alleen mannen aan de haal gaan met de pin-uptatoeage.

Anno 2017 komt de pin-up vaker voor bij vrouwen dan in de tijd van de zeelieden; nu worden ze vaker gebruikt om de feministische waardes en normen van iemand uit te drukken. De pin-upmodellen zijn immers hét boegbeeld van vrouwelijke seksualiteit en ze schreeuwen zelfverzekerdheid uit.

Elke pin-uptatoeage wordt tegenwoordig wel gepersonaliseerd met het een of ander: dit kan een zeeman- of legeroutfit zijn, maar bijvoorbeeld ook de pose van de vrouw kan een bepaalde betekenis hebben voor iemand. Sommige pin-ups hebben een verlegen uitstraling, anderen staan trots met hun borst vooruit en vragen erom gezien te worden; op veel fronten kan de pin-up, een tattoostijl die toch al decennia meegaat, zelfs in 2017 nog gepersonaliseerd worden en een unieke tattoo opleveren.


Delen: