Naar nieuws

Onderzoek wijst uit: regelmatig kroegbezoek bevordert de gezondheid

5 december 2017

Delen:
Nieuws

Misschien wordt je wel eens gevraagd waarom je zo vaak de kroeg induikt. Onderzoek van Oxford University heeft hier nu een wetenschappelijk antwoord op gevonden. Regelmatig naar de kroeg gaan houdt namelijk verband met je sociale leven. En dat heeft weer betrekking op hoe tevreden je bent met je héle leven.

Robin Dunbar, professor aan de Experimental Psychology-afdeling van Oxford, legt uit dat dit onderzoek onderstreept dat mensen niet alleen naar de kroeg gaan om dronken te worden en hun problemen te vergeten. Hoe vaak ze naar de lokale kroeg gaan is namelijk afhankelijk van hoe betrokken ze zijn bij de lokale gemeenschap, en die betrokkenheid beïnvloedt hoe gelukkig men over het algemeen is.

Het onderzoeksteam zegt dat kroegen bij uitstek dé plek zijn voor een gemeenschap om te socialiseren. We zeggen niet dat je gelukkiger wordt wanneer je meer drinkt, maar alcohol maakt endorfine vrij waardoor je meer ontspannen bent en makkelijker sociale contacten aanlegt.

Dunbar en zijn team geven daarbij aan dat naar de kroeg gaan een complex sociaal bindingsysteem is. Zoals zingen, verhalen vertellen en naar een sport kijken dat ook zijn. Net als die sociale activiteiten, wordt een kroegbezoek in veel culturen en gemeenschappen geassocieerd met het verbinden van mensen.

Alsof het bovenstaande nog niet genoeg is om het volgende kroegbezoek te verantwoorden, ontdekten de onderzoekers dat mensen die regelmatig naar de kroeg gaan niet alleen een sterker  gevoel van gemeenschap hebben. Ze hebben gemiddeld gezien ook nog eens meer goede vrienden. En dat is zeker iets om op te proosten.

 


Delen: