Naar nieuws

The Final Girls, filmode met een hart van goud

17 september 2018

Delen:
Nieuws

Een filmscript schrijven om de dood van je vader te verwerken. Dat is heel kort gezegd de ontstaansgeschiedenis van The Final Girls. De slasher, waarvan je vrijdag 21 september de televisiepremière ziet tijdens de Vrijdagavond Filmavond op Spike, werd echter veel meer dan een therapeutisch middel.

In de horror-komedie The Final Girls komt een groep vrienden op mysterieuze wijze terecht in Camp Bloodbath, de cultfilm waarin de moeder, een bekende jaren ‘80 ‘scream queen’, van één van hen de hoofdrol speelt. Het idee voor de film kwam van voormalig kindsterretje Joshua John Miller, wiens vader een bekende horroracteur uit de jaren ’70 en ’80 was. Samen met zijn partner M.A. Fortin schreef Miller het scenario voor de film.

Miller gebruikte dat schrijven om de plotselinge dood van zijn vader Jason in 2001 te verwerken. Die op 62-jarige leeftijd op het toneelpodium overleden acteur maakte in 1973 zijn acteerdebuut als Father Karras in de klassieker The Excorcist van William Friedkin. Een rol die hem direct een Oscarnominatie voor beste mannelijke bijrol opleverde. The Final Girls werd uiteindelijk niet alleen een ode aan Millers vader, maar aan het complete genre.

Kenners zullen namelijk legio referenties ontdekken. Zo komen de namen van de personages Nancy en Tina overeen met twee van de hoofdpersonen uit de Freddy Krueger-film A Nightmare on Elm Street. De door Malin Akerman gespeelde Nancy werd bovendien gemodelleerd naar Ginny uit Friday the 13th Part 2, terwijl Tina (Angela Trimbur) weer doet denken aan Lynda uit Halloween en Morgan uit The House on Sorority Row.

Hoewel er een script lag, spoorde regisseur Todd Strauss-Schulson zijn cast aan vooral ook te improviseren. Een uitnodiging die Thomas Middleditch (Duncan) en Pitch Perfect’s Adam Devine (Kurt) met beide handen aangrepen. Veel van hun off script scènes haalden de final cut. Ook Trimbur liet zich helemaal gaan in één van de scènes van ‘haar’ Tina. De actrice goot zich vol met energiedrankjes om vervolgens als een dolle te dansen.

Direct na het lezen van het script had Strauss-Schulson al enkele acteurs en actrices op het oog voor de hoofd- en bijrollen. Zo stond voor hem gelijk vast dat de rol van Gertie gespeeld moest worden door Alia Shawkat. Haar manager hield de boot echter af, waarop Strauss-Schulson via-via het e-mailadres van Shawkat scoorde en haar brutaal een mailtje stuurde. De actrice liet zich vervolgens door de regisseur overhalen.

Ook de scriptschrijvers klommen in de pen voor deze film. Ze schreven een gepassioneerde brief aan Madonna waarin ze haar toestemming vroegen om het nummer Like a Prayer te mogen gebruiken in The Final Girls. De zangeres schreef een brief terug, maar niet met het antwoord waarop de filmmakers hoopten. Ze kregen toestemming om ieder nummer uit Madonna’s catalogus gebruiken. Behalve Like a Prayer, het enige nummer waarvoor de zangeres geen licentie afgeeft. Daarop besloten Fortin en Miller de Kim Carnes-song Bette Davis Eyes in het script te verwerken. Over muziek gesproken: in de film is ook de song Michael, Row Your Boat Ashore te horen. Inderdaad, hetzelfde nummer als in horrorklassieker Friday the 13th.


Delen: