Naar nieuws

The Hungover Games: Spoof movies zijn haast zo oud als de filmindustrie zelf

22 oktober 2018

Delen:
Nieuws

Al sinds het vroege begin van de 20e eeuw verschenen diverse films waarin andere films of complete genres op de hak werden genomen, de zogenoemde spoof movie. Vrijdag 26 oktober zie je tijdens de Vrijdagavond Filmavond van Spike zo’n parodiefilm: The Hungover Games. Naar aanleiding van die televisiepremière nemen we het genre eens onder de loep.

Welke vijf dingen hebben (de meeste) spoof movies met elkaar gemeen? Eén: recensenten schrijven ze altijd compleet de grond in. Twee: ze scoren zelden hoger dan een 4 op IMDb. Drie: op een cameo of een rol als zichzelf na is er meestal geen A-list acteur of actrice in te zien. Vier: parodiefilms worden vaak compleet genegeerd door de industrie. En ten slotte vijf: ondanks dat alles trekken spoof movies al vele jaren wereldwijd miljoenen bezoekers, vooral tieners, naar de bioscoop en leveren zo regelmatig een veelvoud op van wat ze hebben gekost.

Zoals eerder gesteld is de parodiefilm bijna zo oud als de filmindustrie zelf. Algemeen wordt The Little Train Robbery uit 1905 beschouwd als de allereerste spoof movie. En gelijk een heel bijzondere, want het was regisseur Edwin S. Porter zelf die zijn twee jaar eerder verschenen westernklassieker The Great Train Robbery op de hak nam met een cast die volledig uit kinderen bestond.

Sinds The Little Train Robbery is de parodiefilm verweven met de industrie. Er zijn voorbeelden te over van parodieën op bijvoorbeeld politiefilms (The Naked Gun-serie), oorlogsfilms (Hot Shots!), sciencefictionfilms (Spaceballs), spionagefilms (Spy Hard) en ‘hood’ movies (Don’t Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice in the Hood).

Waren het vroeger filmmakers als The Marx Brothers, Mel Brooks en Jim Abrahams – die laatste met hulp van de schrijvende broers Jerry en David Zucker – die het parodiegenre vorm gaven, tegenwoordig zijn de grote namen vooral de broers Wayans (Scary Movie, Dance Flick en meer recent A Haunted House en Fifty Shades of Black) en het duo Jason Friedberg en Aaron Seltzer (Date Movie, Epic Movie en Disaster Movie). Die laatste leerden het trucje eerst als schrijvers aan bijvoorbeeld het door Jasons vader Rick geregisseerde Spy Hard en de Wayans-productie Scary Movie, voor ze zelf ook op de regiestoel plaatsnamen.

Het grootste verschil met hun voorgangers uit de vorige eeuw was dat de broers Wayans en het duo Friedberg/Seltzer zich vooral richten op actuele films, in plaats van een heel genre. En met succes, sommige van hun films behoren tot de commercieel meest succesvolle films van de afgelopen twintig jaar. Ook in The Hungover Games zijn het vooral actuele films en televisieseries die het moeten ontgelden.

Het draait in deze spoof movie vooral om hoofdrolspelers Bradley, Doug, Ed en Zach. De vier naar de hoofdrolspelers uit The Hangover vernoemde vrienden ontwaken na de vrijgezellenavond van Doug in een crappy hotel in een toekomstige, dystopische wereld. Ze hebben echter geen idee waar Doug is gebleven. Met hulp van hun adviseurs Effing en Justmitch moeten de drie zich door de verschillende districten, waaronder The Real Housewives of District 8 en Teddy van The Puppet District, van The Hungover Games zien te worstelen.

De lijst met films en tv-series die in The Hungover Games te kakken worden gezet is haast eindeloos. Naast het al genoemde The Hangover, The Hunger Games, The Real Housewives en Ted, zul je ook zeker The Muppet Show, Charlie and the Chocolate Factory, Avatar, Django Unchained, The Lone Ranger en Taken herkennen.

Je ziet de televisiepremière van The Hungover Games vrijdagavond 26 oktober om 20.30 uur op Spike.


Delen: