Naar nieuws

Vijf cruciale tips voor beginnende barkeepers

1 februari 2018

Delen:
Nieuws

Wie Jon Taffer naar falend barpersoneel ziet schreeuwen in Bar Rescue zal misschien denken dat het verschrikkelijk moet zijn om als beginnende barkeeper ergens aan het werk te gaan. Toch kan de horeca een fantastische plek zijn om te werken, al helemaal als je ambities hebt om een cocktail-pro te worden en goed met klanten om kunt gaan.

Want met drank alleen ben je er nog niet; er komt ontzettend veel kijken bij het opleiden van een barman, maar als je er rustig de tijd voor neemt en ervaring blijft opdoen kan ook jij achter een bar staan. Om het iets gemakkelijker te maken hebben we hieronder vijf tips voor je verzameld die beginnende barkeepers hoe dan ook in zich op moeten nemen:

 

Communicatie is belangrijker dan drank

Natuurlijk, mensen komen naar een bar of kroeg voor een drankje, maar ze komen terug voor de gezelligheid en service. Vergeet daarom niet dat je met een waanzinnig aanbod aan cocktails er nog niet bent; service is cruciaal, want hoe lekker jouw cocktails smaken maakt voor de klanten niets meer uit als je onaardig tegen ze bent of de drank-snob gaat uithangen. Probeer je eigen enthousiasme over het drankaanbod te laten zien, en wees respectvol en aardig als mensen met rare verzoekjes komen voor cocktails die jullie niet maken.

Communicatie is ook ontzettend belangrijk. Zeker als beginner kun je veel leren van anderen en goed barpersoneel heeft een goede band met de mensen om zich heen. Dat maakt het werk voor iedereen leuker en zal het leerproces voor jou soepeler laten verlopen. Schroom niet naar dingen te vragen die je (nog) niet zeker weet en wees niet bang je eigen mening te geven. Het horecaleven is hectisch, maar een fijne werkomgeving scheelt voor jou, collega’s en de klanten een hoop.

 

Proef alles

Net als een professionele chef geeft de barman geen etens- of in dit geval drinkwaren aan klanten zonder het zelf eerst geproefd te hebben. Nee, je hoeft niet alles lekker te vinden – dat is één van de mythes die we al eens ontkracht hebben – maar als je alle ingrediënten goed wil balanceren zullen ze toch echt ooit in je mond moeten verdwijnen. Het proeven van de cocktails draagt ook bij aan je eigen kennis (en natuurlijk ervaring met bepaalde ingrediënten), en wat daar ook bij zou kunnen helpen is het proeven van andermans cocktails om na te gaan waar de verschillen zitten. Praat er met je collega’s over en je zult veel leren.

 

Leer alles over jouw bar

Het is natuurlijk prima dat je van bepaalde cocktails houdt, maar als je alleen iets weet over bijvoorbeeld whisky-cocktails kun je waarschijnlijk niet veel klanten helpen. Daar komt bij dat je als bartender echt niet alleen cocktails hoeft te maken; je moet bier en wijn inschenken, zorgen voor hapjes, het menu uit je hoofd kennen om vragen daarover te kunnen beantwoorden. Uiteraard stem je het cocktailmenu af op het etensmenu, dus je doet er goed aan te weten welke combinaties goed bij elkaar passen.

 

Wees assertief en secuur

Luiheid is in geen enkel beroep gewenst en zeker niet in een altijd veranderende en hectische wereld als de barwereld. Als je net begint zullen er genoeg momenten komen waarop je adem kunt halen en wat tijd voor jezelf hebt, maar gebruik dat om alle processen in de bar te stroomlijnen. Dit doe je onder andere door de boel goed schoon te houden, de drank en ingrediënten op voorraad te houden en de tijd te nemen voor het zorgvuldig uitkiezen van nieuwe ingrediënten.

Wordt het druk in het restaurant, zorg er dan voor dat je niet bepaalde kleine stapjes in het cocktailproces gaat overslaan. Je kunt makkelijk even een menu ergens neergooien, vieze afwas in een wasbak leggen en verder gaan met je werkzaamheden, of een cocktail mixen zonder de verhoudingen af te meten, maar daar heeft iedereen in de bar last van. Als je jezelf bepaalde gewoontes aanleert zal je die blijven uitvoeren, waardoor de werkzaamheden vanzelf sneller gaan. En daar word je een veel betere barman van.

 

Verander niet te veel

Wie leert cocktails te mixen en meer research begint te doen naar verschillende ingrediënten, drankverhoudingen en ga zo nog maar even door, wil natuurlijk direct alles wat hij niet lekker vindt verbeteren. Werk je net in een bar, dan is het echter zaak om je daarbij in te houden. Natuurlijk, de verhoudingen minimaal aanpassen zodat een bepaald ingrediënt beter uit de cocktail springt is iets waar de klant ook vrolijker van wordt, maar als je te veel gaat veranderen wordt de kans op fouten veel groter en zal ook de tijd die het duurt om een cocktail te maken toenemen. Er is een reden dat jouw bar bepaalde verhoudingen gebruikt per cocktail, dus probeer je daar eerst aan te houden en spreek erover met collega’s.


Delen: