Naar nieuws

De vijf engste spookhuizen van Nederland

13 december 2017

Delen:
Nieuws

Elke werkdag om 23.00 uur kun je kijken naar Ghost Adventures, waarin te zien is hoe spokenjagers Zak, Nick en Aaron bewijs proberen vast te leggen van het paranormale. Er zijn al veel onverklaarbare dingen gebeurd in de serie, maar al die bezochte spookhuizen staan zo ver weg. Zijn er dan geen spookhuizen in Nederland?

Ze zijn er wel degelijk. Althans, van onderstaande vijf oude gebouwen wordt gezegd dat het er spookt. Inwoners en omwonenden claimen dat ze bijvoorbeeld lichtbollen hebben zien zweven, een entiteit aanwezig voelden zijn of een wildvreemde door het huis zagen lopen. Hoe veel er van waar is? Dat is aan jou.

 

Het Spaanse Hof – Den Haag

In 1469 werd in Den Haag een huis gebouwd aan Westeinde 12, maar toen de Spanjaarden zich er mee gingen bemoeien werd het in 1677 verbouwd tot stadspaleis. Naar verluidt spookt het er al eeuwen en bestaat er een verhaal van een dienstmeisje dat al in 1653 verder weigerde te werken door de aanwezigheid van een entiteit. Twee van haar collega’s claimden dat iets of iemand ’s nachts de dekens van hun bed probeerde te trekken, terwijl er niemand in de kamer bleek te zijn.

Omwonenden verdenken ene Catherine de Chasseur ervan rond te spoken in het Spaanse Hof. Zij was de ex-vrouw van ridder Gerard van Assendelft en verdronk in 1541 in de Haagse Gevangenpoort, een locatie die ook erg populair is onder spookjagers. Nog altijd zijn er verhalen over onverklaarbare lekkages en plassen water in het Spaanse Hof, ook op de plekken waar geen waterleiding of douche in de buurt zit. Vele bewoners en bezoekers van het voormalige paleis zeggen haar na haar dood nog regelmatig gezien of gehoord te hebben.

 

Poeldijk 43 – Sas van Gent

In Sas van Gent stond wat misschien wel het meest bekende spookhuis van Nederland is. Het huis aan de Poeldijk 43 stond niet alleen bekend om de aanwezigheid van spoken, het is namelijk ook de plek waar veel zwarte magie en hekserij plaatsvond. Op de muren stonden symbolen getekend die ongetwijfeld in verband stonden met duistere rituelen, en de vele spookjagers die er op af zijn gegaan claimen dat er daardoor in het hele huis iets te voelen is.

Camerabeelden laten zien dat er eigenaardig veel dode vogels rond en in het huis liggen; een bekend teken van paranormale activiteiten. Bovenop de hekserij wordt gezegd dat er een onbekend aantal spoken in het huis zat, waaronder drie omgekomen Canadese soldaten en een oude eigenaar die ’s nachts met zijn houten been door het huis loopt. Inmiddels is het huis gesloopt, al is nog niet iedereen het er over eens of de paranormale activiteiten zijn gestopt.

 

Spookboerderij – Brummen

Ook de spookboerderij van Brummen staat inmiddels al niet meer rechtovereind, maar het verhaal is ijzingwekkend. Boerenzoon Antoon zou zo’n 170 jaar geleden willen trouwen met de liefde van zijn leven, maar zijn vader vond haar niet goed genoeg en verbood het huwelijk. In zijn verdriet besloot Antoon zichzelf op te hangen aan de gigantische eik die voor de boerderij staat. Naar verluidt doet de jongen er sindsdien alles aan om de inwoners van de boerderij het leven zuur te maken, wat stopte toen de gehele boerderij in 2009 op mysterieuze wijze in vlammen opging. Tegenwoordig staat er een pannenkoekenrestaurant.

 

Gevangenpoort – Den Haag

Rond en na de middeleeuwen wilde je niet vastzitten in de Gevangenpoort in Den Haag. Het is namelijk de locatie waar verdachten van zware misdrijven werden vastgezet en gemarteld, met vaak de doodstraf tot gevolg. Naar verluidt hebben zo´n tienduizend mensen gevangen gezeten, waaronder de eerder genoemde Catherine de Chasseur, maar ook de man die jaren later publiekelijk gelyncht zou worden, Cornelis de Witt, zat er een tijdje vast.

De verhalen gaan dat de geest van ene Cornelis de Hooghe ronddwaalt in de martelkamers op de begane grond. Medewerkers van het huidige museum zeggen ook dat er iets eigenaardigs aan de hand is; bij een klein kantoortje wordt weleens een man in een zwarte mantel en capuchon gespot, en schijnt er een manke jongen door het cellencomplex te lopen.

Bewakers zeggen dat celdeuren na een nachtelijke ronde ineens open staan, zelfs wanneer ze zijn vastgezet met tiewraps, die vaak helemaal verdwijnen. Tot slot schijnt ook een bed in de Ridderkamer ’s nachts door iets of iemand gebruikt te worden, maar wie is onbekend.

 

Het huis van Peter Linders – Milsbeek

Peter Linders was een bekende inwoner van Milsbeek en was ook een paar keer te zien op tv. Zo laat hij in het programma Showroom zijn huis zien, het huis waarvan nu wordt gezegd dat het er spookt. Peter was een bijzondere man, met uitbundige verhalen over hoe hij bijvoorbeeld door de Nazi’s werd ingehuurd om vliegen weg te houden van Hitler’s kantoren. Hij hield er ook eigenaardige grapjes op na, zo ging hij een keer in zijn eigengemaakte kapel liggen in een heuse doodskist, om zo zijn nichtjes ervan te overtuigen dat hij dood was.

Nu Peter wel dood is, schijnt hij er nog altijd rond te dwalen. Sommige spookjagers claimen dat Peter wordt vastgehouden door een andere entiteit, want paranormale activiteiten zijn er genoeg. In 1994 zagen twee broers maar liefst drie mannen gehuld in wit hun trap op komen lopen, richting de voordeur. Eenmaal bij de voordeur aangekomen bleek er niemand te staan. Een vrouw, die er ook woonde, zegt dat zij een man vanuit de tuin naar de voordeur zag komen lopen. Later kwam ze er pas achter dat het Peter was.

Naar verluidt vond er een exorcisme plaats, is Peter’s geest weer tot rust en is het huis weer spookvrij. Maar hoeveel waar blijkt van al deze verhalen is nog maar de vraag. Het is immers niet voor niets dat sommige mensen van het vinden van paranormaal bewijs hun levenswerk maken.


Delen: