Naar nieuws

Zeven feitjes die het kijken naar Pixels nóg leuker maken

3 september 2018

Delen:
Nieuws

Wanneer de aarde wordt aangevallen door buitenaardse wezens die denken dat de bekende arcadegames uit de jaren ’80 een oorlogsverklaring is, schiet een team arcadegamers onder leiding van Adam Sandler te hulp om onze samenleving te redden. Pixels beleeft vrijdag 7 september z’n televisiepremière tijdens de Vrijdagavond Filmavond bij Spike. Wij doken zeven interessante feitjes over de film voor je op.

Pixels, de allerduurste bioscoopfilm met Adam Sandler, werd geregisseerd door Chris Columbus. Die filmmaker schonk ons eerder pareltjes als Home Alone, Home Alone: Lost in New York, Mrs. Doubtfire en de eerste twee Harry Potter-films. 

De film is gebaseerd op een in 2010 verschenen korte film van Patrick Jean met dezelfde titel. Het uiteindelijke verhaal heeft daarnaast bewust raakvlakken, of noem het gerust een ode, aan Ghostbusters. Wanneer je goed oplet zie je ook een korte cameo van Dan Akroyd, één van de spokenjagers in die populaire film uit de jaren ’80.

De buiging richting Ghostbusters is overigens niet de enige duidelijke verwijzing in Pixels. Adam Sandler is dol op terugkerende onderdelen in zijn films. Zo is in vrijwel alle titels die zijn uitgebracht onder het Happy Madison label wel een personage te vinden met de achternaam Lamonsoff. In Pixels is dat de door Josh Gad gespeelde ‘gamer’ Ludlow Lamonsoff. Die achternaam is een eerbetoon van Sandler aan zijn kamergenoot op de universiteit, Eric Lamonsoff. 

Het nummer True, een grote hit voor Spandau Ballet, was eerder ook al horen in de Sandler-films The Wedding Singer en 50 First Dates. En voor wie goed oplet: aan de muur in Ludlows kelder hangt een artikel uit de Conspiracy newspaper met als “We froze Walt Disney”. Inderdaad, het was Josh Gad die zijn stem leende aan sneeuwpop Olaf in Frozen.

Nog een grappig Sandler-trivaatje: in veel van zijn films heeft de vrouwelijke hoofdpersoon een voornaam die begint met de letter V. Zo kreeg het door Michelle Monaghan gespeelde personage in Pixels de naam Violet Van Patten mee. Dit keer geen allitererende naam, zoals eerder in bijvoorbeeld Happy Gilmore (Virginia Venit), Billy Madison (Veronica Vaughn), The Waterboy (Vicki Vallencourt) of Little Nicky (Valerie Veran).

Acteurs Josh Gad en Kevin James zijn niet alleen vrijdagavond te zien in Pixels, maar later dit seizoen allebei nog een keer tijdens de Vrijdagavond Filmavond. Gad speelt, samen met komiek Kevin Hart, de hoofdrol in The Wedding Ringer waarvan je vrijdag 21 september de televisiepremière ziet bij Spike. Daarin noemt de door hem gespeelde Doug overigens Pac-Man zijn favoriete superheld, terwijl Gad in Pixels juist probeert dat gamepersonage te verslaan. 

Kevin James zie je twee weken later, vrijdag 5 oktober, als winkelcentrumbeveiliger in Paul Blart: Mall Cop. Voor hem betekende Pixels de negende film of televisieserie waarin ie het scherm deelde met Adam Sandler. Nummertje tien werd het alleen op Netflix verschenen Sandy Wexler.


Delen: