Over Spike

Spike is grensverleggend, ambitieus en vertelt verhalen waar je je ogen niet vanaf kan houden. Spike is een eigenzinnige zender met rauw entertainment. Spike houdt van het randje. Dit uit zich in onze populairste shows: Ink Master, Ghost AdventuresLip Sync Battle en Bellator MMA. Lokaal komt Spike met shows als Ink Master: Meesters van de Lage Landen, The Spike Room en een nieuwe realityserie rondom Amsterdamse worstellegende en MMA-coach Bert Kops.

Spike is 24 uur per dag te zien in heel Nederland. Het aanbod op Spike wordt continu aangevuld met nieuwe, voornamelijk exclusieve, series bestaande uit een mix van reality, entertainment en live sport.

Waar je ons kan vinden:

KPN, Telfort en XS4ALL – #13

Ziggo – #16

Caiway – #18

Canal Digitaal – #20

T-Mobile Thuis (voorheen Vodafone Thuis) – #19

Glashartmedia – #13

Kijkwijzer

Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een tv-programma of film mogelijk schadelijk kan zijn voor kinderen. Spike is aangesloten bij het NICAM, het instituut dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en uitvoering van de Kijkwijzer. We vinden het belangrijk dat ouders en kinderen goede informatie krijgen zodat zij zelf maatregelen kunnen treffen om kinderen te behoeden voor content waar ze nog niet aan toe zijn. Om die reden classificeren we alle programma’s en voorzien we alles wat we uitzenden van Kijkwijzer-pictogrammen: een leeftijdsaanduiding (alle leeftijden, 6 jaar, 9 jaar, 12 jaar en 16 jaar) en de reden van het advies (geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en/of alcoholmisbruik en grof taalgebruik).

Moment van uitzending
Bij het uitzenden op televisie houden we rekening met het uitzendtijdstip. Programma’s met de classificatie alle leeftijden, 6 en 9 jaar mogen op elk moment van de dag worden uitgezonden. Programma’s met een 12 jaar classificatie worden vanaf 20.00 uur uitgezonden en programma’s met 16 jaar classificatie vanaf 22.00 uur. Deze beschermingsmaatregel past niet meer bij het sterk veranderde medialandschap sinds de oprichting van het NICAM in 2001.

Tegenwoordig is er veel meer keuzevrijheid over wat we kijken en wanneer. Programma’s, films en series zijn inmiddels op elk moment van de dag digitaal te bekijken, ongeacht de leeftijdsclassificatie. Om mee te gaan in die ontwikkeling starten we vanaf 1 maart 2018 samen met het NICAM een pilot waarbij programma’s met de classificatie 16 jaar vanaf 20.00 uur worden uitgezonden.

Goed geïnformeerde keuze
We vinden het belangrijk dat ouders goed geïnformeerd kunnen besluiten of ze hun kinderen naar een tv-programma of film laten kijken. Daarom geven we voor het uitzenden van de programma’s het Kijkwijzer-advies duidelijk aan in beeld. Ook zorgen we ervoor dat onze programmering is afgestemd op de doelgroep van dat moment. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een kinderslot in te stellen. Meer informatie hierover vind je op de site van je tv-aanbieder. Bijvoorbeeld hier op de website van KPN en hier op de website van Ziggo.

Wanneer je vragen of opmerkingen hebt over Kijkwijzer kun je terecht op kijkwijzer.nl.